Múzeumpedagógiai részleggel gazdagodott az egy éve megnyitott Márai Sándor Emlékkiállítás Kassán, a Mészáros utca 35 szám alatt.

Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója a megnyitón kihangsúlyozta, jó döntés volt, hogy az intézményük az alsósztregovai Madách Imre Kastélymúzeum, a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház mellett a kassai Márai Sándor Emlékkiállítást is szárnyai alá vette, ahol Ötvös Anna történész és Juhász Barbara kulturális menedzser egy év alatt igen sokat tett ennek az új létesítménynek a népszerűsítéséért. Ezt igazolja egyebek mellett az is, hogy a Márai Sándor Emlékkiállításnak egy esztendő alatt 5187 látogatója volt, – mégpedig harminc országból (!), ami egyben azt is bizonyítja, hogy Márai Sándor továbbra is alighanem a legismertebb kassai a világban. Érdemes kiemelni, hogy a Márai iránt érdeklődők ezen a kiállításon a hangoskísérői szolgáltatással 8 nyelven: magyarul, szlovákul, franciául, olaszul, angolul, spanyolul, lengyelül kaphatnak tájékoztatást.

A múzeumpedagógiai részleg megnyitásával mostantól kezdve pedig főleg az általános iskolák és a középiskolák diákjainak kívánnak kreatív eszközökkel segíteni. Amint azt Juhász Barbara portálunknak elmondta, a diákok a tárlatvezetés utolsó szakaszában érkeznek meg a múzeumpedagógiai szobába, ahol a magyarországi Patkós Stúdió jóvoltából különböző fából készült oktató jellegű játékokkal tesztelhetik le, mennyire rögzítették emlékezetükben a tárlatvezetés során hallott és látott ismereteket. Képkiforgatóval például Kassa néhány jellegzetes épületét „építhetik” fel, vagy egy mágneses panelen Márai Sándorhoz társíthatják azokat a személyeket, akik az ő baráti köréhez tartoztak, de ugyanígy Márai testvéréhez, Radványi Géza filmrendezőhöz az ő felfedezettjeit – és további más hasonló kreatív pedagógiai eszközöket próbálhatnak ki, köztük a két satírozó felületet is, és az így nyert képet akár ajándékként magukkal is vihetik.

A Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegének megnyitásán jelen volt Rigó Konrád kulturális államtitkár is, aki nagyra értékelte azt a közös munkát, amit a magyar és szlovák kulturális tárca a Csemadokkal való együttműködésben Kassán megvalósított.

/sz/