A külföldről hazatért állampolgárok jelenleg a Medická utcai kollégiumban és a sároskőszegi Természeti iskola területén vannak elszállásolva. A férőhelyek azonban nem bizonyulnak elegendőnek, így a megyének újabbakat kell előkészítenie.

„A Medická utcai kollégiumból a hét elején 200 személy távozott, tekintve, hogy tesztjeik eredményei negatívak lettek, az elmúlt napokban azonban a férőhelyek ismét megteltek. Az ünnepek előtt csaknem újabb 220 személyt szállásoltunk el itt, ma újabb 100 érkezését várjuk. Tekintve, hogy a családokon kívül minden személy külön szobába van elhelyezve, amelyhez saját fürdőszoba is tartozik, a férőhelyek gyorsan elfogynak.” – nyilatkozta Rastislav Trnka, megyeelnök.

Sároskőszegen, a férőhelyeket maximálisan kihasználva, összesen 28 személyt helyeztek el, akik főleg Csehországból, Ausztriából, Szlovéniából és Ukrajnából tértek haza.

A megye vezetősége ezért kénytelen új helyeket keresni a repatriánsok elhelyezésére, aminek következtében a rozsnyói Kereskedelmi Akadémia melletti turistaszállót is kénytelenek megnyitni, amely eredetileg a rozsnyói Szent Borbála Kórház és Pszichiátria alkalmazottainak volt fenntartva. Trnka úgy véli, megközelítőleg 100 embert fognak elszállásolni itt, emellett hozzátette azt is, hogy a megye az intézmények fertőtlenítését, valamint a repatriánsok számára az élelmiszer- és tisztálkodási csomagokat is bebiztosítja és emellett az érkezésüket követő hatodik napon a koronavírusra való tesztelést is.

Anna Terezková, a megyei önkormányzati hivatal szóvivőjének elmondása szerint szombaton azon repatriánsokat fogják tesztelni, akik hétfőn érkeztek Tirolból. A Medická utcai kollégiumban tartózkodik jelenleg az a család is, amelynek két tagjánál pozitív eredményt mutatott a teszt. A család március 31-én tért haza Nagy-Britanniából.

Forrás: Košice:dnes, borítókép: Facebook – Rastislav Trnka