A koronavírus okozta világjárvány Kassát sem kerüli el. A védekezés egyik legbiztosabb formája, ha otthon tud maradni az ember. Ennek viszont kihatása van az eddig megszokott közösségi és kulturális életre. Portálunk ezzel kapcsolatosan a Thália Színházhoz, a Csemadokhoz, a Rováshoz és a MaJel központhoz intézte az alábbi kérdéseket:

  1. Milyen módon zavarta meg intézményük, szervezetük működését a koronavírus megjelenése?
  2. Milyen rendezvényeket kellett törölni, lesz-e pótidőpont?
  3. Milyen anyagi kieséssel jár ez az egész, veszélyezteti-e működőképességük fenntartását?
  4. Van-e a koronavírus ideje alatt olyan kulturális tevékenység, amit online tudnak működtetni?

A kassai Thália Színházból Spisák Gyula menedzser válaszolt a kérdéseinkre, aki elmondta, hogy 2020. március 10-től határozatlan ideig minden meghirdetett előadásuk, rendezvényük elmarad. Vonatkozik ez a tájelőadásokra is. A színészeik már harmadik hete otthon vannak. A jubileumi 50. színházi évad április 23-ra tervezett negyedik bemutatója is elmarad. Darvas Benedek-Pintér Béla: Parasztopera című népies-zenés krimi balladáját Rédli Károly rendezésében remélhetőleg az új évad elején közönség elé kerülhet. Az elmaradt előadások és rendezvények anyagilag is nehéz helyzetbe hozzák a Tháliát. Anyagi veszteségük már most eléri a negyvenezer eurót. A színház vezetése fontolgatja, hogy ezt a színházi idényt a megszokottnál hamarabb befejezi, de erről a döntést még nem hozták meg. A közönség a Thália néhány régebbi elődását az interneten újra megnézheti.

A Csemadok Kassa Városi Választmányától a kérdéseinkre Oltman Lívia az alábbi válaszokat küldte:.

 1.Milyen módon zavarta meg intézményük, szervezetük működését a koronavírus megjelenése?

A többi kulturális szervezethez hasonlóan, a Csemadok tevékenységére is bénítóan hatott a járványveszély. A koronavírus- járvány miatti kormányzati intézkedések a nagyobb rendezvények és közösségi találkozók lemondására szólítottak fel bennünket is: az emberek egészségének védelmében nem tartottuk meg a hagyományos március 15-i megemlékezést Magyarbődön. Azóta folyamatosan mondjuk le a tervezett rendezvényeinket. El kellett halasztanunk B.Kovács István gömörölógus, történész március 24-re tervezett előadását is. Zárva tart a Márai Sándor Emlékkiállítás. Ezen kívül be kellett zárnunk a székházunkat, ahol a Csermely Kórus és a Pinceszínpad is próbál, de itt tartják a rendezvényeiket az egyetemisták és a nyugdíjasok is.

Az elmaradt eseményekről Hírlevélben értesítettük a tagságot – az évfordulós megemlékezést sajnos már nem tudjuk megtartani -, az előadást azonban egyelőre elhalasztottuk abban a reményben, hogy a pályázati támogatás lejártának idejét sikerül meghosszabbítani.

A Márai Sándor születésnapjára  tervezett hagyományos  koszorúzási ünnepségre az író szobránál valószínűleg szintén nem kerülhet sor, hacsak addig nem enyhülnek a járvánnyal kapcsolatos biztonsági intézkedések. Mindenképpen szeretnénk azonban valamiképpen pótolni a közös megemlékezést – Körlevéllel, esetleg más módon emlékeztetni a kassai polgárokat az író születésének 120. évfordulójára.

2.Milyen rendezvényeket kellett törölni, lesz-e pótidőpont?

Ha lesz rá mód, igyekezni fogunk az elmaradt eseményeket bepótolni, de jelen helyzetben nem tudunk tervezni. Tartunk attól, hogy a nyár végéig minden előre tervezett rendezvényünk elmarad, de nagyon reméljük, hogy az őszre tervezett rendezvényeink megvalósulhatnak majd.

3.Milyen anyagi kieséssel jár ez az egész, veszélyezteti-e működőképességük fenntartását?

Nem tudjuk, hogy az elnyert pályázatainkra mikor kapjuk meg a támogatást, és hogy egyáltalán meg tudjuk-e valósítani a projektjeinket az adott határidőkig.

4.Van-e a koronavírus ideje alatt olyan kulturális tevékenység, amit online tudnak működtetni?

Egyelőre nincs.

 

A Rovás Polgári Társulás és a Magyar Jelenlét Háza képviseletében Szabó Ottó elnök, képzőművész válaszai:

1.Milyen módon zavarta meg intézményük, szervezetük működését a koronavírus megjelenése?

Teljesen felforgatta az életünket, be kellett zárnunk a FiguratiF Galériát az Erzsébet-utcai központunkban, ahol éppen felinstalláltuk a sárospataki pArt képzőművészeti csoport nagyszabású kiállítását. A tiltás épp a megnyitó előtti nap ért minket, le kellett mondanunk a megnyitóra érkezésüket jelző alkotók ideutazását és minden kísérőrendezvényt. El kellett halasztanunk az összes tervezett programunkat, előadásokat, könyvbemutatókat, filmvetítéseket, stb

2.Milyen rendezvényeket kellett törölni, lesz-e pótidőpont?

A már említett sárospataki alkotók tárlatán kívül elmaradt a Rovás Alkotóközösség (eNRA) dunaszerdahelyi tárlata, amely a Kortárs Magyar Galériában, a Verme-villában nyílt volna. Egy másik csoportos kiállításunk a komáromi Limes Galériában maradt, nekem egy önálló kiállításom maradt el Csíkszeredában, a Megyeház Galériában. A Rovás FiguratiF Galériájában elmarad a jászdózsai alkotótábor kiállítása, Hummel Rozália, Turcsányi Ferenc és Kincses Margit kiállítása. Elmaradtak a Rovás Esti Iskola kurzusai (rajz kezdőknek, figurális rajz haladóknak, festészet, szobrászat, kerámia). Elmarad a Löffler Művésztelep tavaszi festészeti szimpóziuma, két divattervezői és divatfotó workshop. A nyári szabadegyetemünk is veszélyben van, reméljük, nem marad el teljesen.

 3.Milyen anyagi kieséssel jár ez az egész, veszélyezteti-e működőképességük fenntartását?

Mivel két épületet tartunk fenn Kassán, elég problémás időszaknak nézünk elébe. A Löffler Művésztelep épp felfutott, már érkeztek hozzánk Erasmus+ programra egyetemisták, éppen áprilisban rendeztük volna nemzetközi festészeti szimpóziumunkat, az Esti Iskolánk kurzusaira szép számmal jelentkeztek diákok, felnőttek és idősek – most elbizonytalanodott minden. Mivel ez az épület bérlemény, nem tudjuk, hogyan fogjuk tudni kifizetni az Óvárosnak, reméljük, a „vis major” értelmében átértékelődik a bérleti szerződésünk is. A MaJel Központban épp beindítottunk egy bisztrót, egyre több vendég járt oda, most kénytelenek voltunk bezárni. Nagy kieséssel kell számolnunk, egyelőre még nem tudjuk, meddig tarthat a karantén, így azt sem, mekkora mínuszban leszünk a végén.

4.Van-e a koronavírus ideje alatt olyan kulturális tevékenység, amit online tudnak működtetni?

A Facebookon és a RovArt-on fogjuk a programjainkat megvalósítani, persze, némi átértékelést és átcsoportosítást követően: a csíkszeredai kiállításom képanyaga már látható a Rovás FB oldalán, a FB MaJel oldalán a napokban válik megtekinthetővé a pArt Alkotóközösség kiállítása (amely jelenleg a FiguratiF Galériában van felinstallálva), olyan neves alkotók művei, mint Lugossy László, Fazekas Balogh István, Molnár Irén, Stark István, Lenkey Tóth Péter, Sándor Zsuzsa. Folyamatosan, minden csütörtökön felteszünk a FB Rovás Akadémia csoportjába érdekes kérdéseket, olyan témakörben, amely sokakat megszólaltat és véleményírásra ösztönöz. Előadásaink helyett lesznek érdekes vélemény-konfrontációk, könyvbemutatóink pedig – nem kell, hogy elmaradjanak. Szintén a FB Rovás Akadémia csoportjában megvalósulhatnak és konfrontálódhatnak az egyes olvasói nézetek.

Portálunk képviseletében a válaszokat köszöni:
ifj. Szaszák György