Május 15-16-án hagyományteremtő szándékkal az Artpalace Kft. szervezésében a Csáky-Dessewffy Palota udvarán  megrendezésre került az első Kassai Kézműves és Termelői Piac. Az esemény fővédnöke Magyarország Kassai Főkonzulátusa volt. Szesztay Ádám főkonzul és Bitay Levente konzul fontos feladatuknak tartják határon innen és határon túl a magyar őstermelők és kézművesek piacra jutásának elősegítését. A régió kulturális és gazdasági együttműködésére törekednek, valamint céljuk, hogy magyarországi termékekkel kiegészítsék a hazai választékot és a vásárlóközönség körében a helyi termékek fogalma a határokon is átnyúljon.

A nyitórendezvényen megjelent Renáta Lenártová, Kassa főpolgármester-helyettese, Peter Cacara, a Kelet-Szlovákiai Befektetési Ügynökség elnöke, Juraj Banský, Németország tiszteletbeli konzulja, Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja, Bitay Levente, Magyarország kassai konzulja, továbbá Miskolc és Szikszó városok képviselői is.

23 hazai és határon túli őstermelő és kézműves hozta el kínálatát Mátészalkáról, Nyíregyházáról, Abaújszántóról, Pányokról, Sárospatakról, de a hazai Kassa környéki és gömöri kézművesek sem hiányoztak. Bemutatkoztak munkáikkal az ötvös-, csontfaragó-, keramikus-, kádár-, ékszerkészítő-, bőrös-, fafaragó-, tűzzománcos-, vadászkéskészítő-, foltvarró-, kosárfonó- és üvegdíszítő mesterek is. Nem hiányozhattak a magyaros ízeket hordozó gasztronómiai ínyencségek sem. Finom borokat, különleges lekvárokat, sajtokat és mangalica finomságokat vásárolhatott a kíváncsiskodó. A lapcsánka szünet nélkül sült, az illatkavalkád és a tárogató hangja csalogatta a vásárlókat az udvarba.

A vásárból a hamisítatlan magyar vendégszeretet és szívélyesség sugárzott. A szervezők ezen alkalomra kulturális műsorral is készültek. Pénteken a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai mutatkoztak be, szombaton pedig a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes lépett fel.

A házigazdák nevében Major György és Major Imre a vásár végeztével pozitívan értékelték a rendezvényt:
„Úgy érezzük, sikerült elérni azon célunkat, hogy egy igényes és minőségi magyar termékeket bemutató vásárt szervezzünk Kassa szívében, melynek nemcsak gazdasági, de kulturális küldetése is van. Fontos, hogy az emberek tudatosítsák, sokkal jobb az a minőség, amit egy őstermelő, vagy egy kézműves kínál, mint amit a hipermarketekben megszokhattunk. Ahhoz, hogy ezek a mesterségek fennmaradjanak, a vásárlóközönség támogatásra van szükségük, azonban nem elhanyagolható az erkölcsi elismerésük sem.

Reméljük, hogy a magyar őstermelők és kézművesek minőségi termékkínálata elnyerte a közönség tetszését és mindenki megtalálta a minőséget és a tradíciót egy helyen. A szervezők a következő piacokra június 19-20-án, illetve a szeptemberi szüreti piacra invitálják újra a vásárlókat.

Tóth Mónika