Minden városrész jogosult nagykapacitású zöldhulladéktároló igénylésére a KOSIT szemétszállító cégtől. A tároló elsősorban a kertben keletkezett hulladék, tehát a lenyírt fű, illetve a faágak és társaik tárolására szolgál. A zöldhulladékot az elszállítást követően komposzt készítésére fogják felhasználni. A város lakosai ebben az időszakban, illetve egész éven 3 fajta hulladéktárolót figyelhetnek meg a városban. Még ha színben nem is nagyon különböznek, ám abban igen, hogy mire is szolgálnak. A KOSIT cég a magisztrátussal és az egyes városrészekkel együttműködve oldja meg a hulladék szelektálását és elszállítását.

Az első esetben az egész éves lomtalanításhoz szolgáló tárolóról van szó. Ezekbe helyezhetjük el a pincék és raktárak, valamint hasonló helyiségek takarítása során kiselejtezett hulladékot – például a régi szekrényeket, székeket, bútorokat.

A második típusú tároló a KOSIT tavaszi nagytakarítása keretén belül kerül elhelyezésre a városban, aminek során a cég a városrészeknek felkínálta, hogy kitakarítsák, illetve rendbe tegyék a környéküket.

Míg a harmadik változat a már említett zöldhulladéktároló, amelyet az adott városrész az általa kiválasztott területen helyezhet el. „Hálásak lennénk, ha a város lakosai rendeltetésszerűen használnák a zöldhullatéktárolót és nem dobálnának bele nem oda való dolgokat. A zöldhulladékot még fel lehet használni a komposztálókban. Ám amennyiben ebben a tárolóban másfajta hulladékot is találunk, amelyet már képtelenség kiszelektálni, a zöldhulladék elveszti újrahasznosítási értékét és a szemétégetőbe kerül.” – nyilatkozta a KOSIT PR menedzsere, Jozef Verbovský.

Ugyanez érvényes a másik két hulladéktárolóra is. Az egyes tárolók elhelyezésének időpontjai a KOSIT, illetve a városrészek weboldalán vannak feltüntetve.

Forrás: TV Košice

Borítókép: Košice:dnes