A Helyreállítási tervnek köszönhetően, amelyben 971 millió eurót különítettek el az egészségügy számára, a kassai egyetemi kórház lehetőségeket lát a beruházásokra. Az ország második legnagyobb kórháza a fejlesztésekkel mindkét objektumában számol, tehát az SNP sugárúton és a Rastislav utcán is. A tervek alapján egy új, komplex sürgősségi ellátó nyílna az SNP sugárúton, amely összefügg a kórház azon elképzelésével, mely szerint szétosztanák az egészségügyi ellátást a régi és az új kórház között.

„Az SNP sugárúti kórház elsődlegesen az akut ellátást, míg a Rastislav utcai kórház a hosszútávú ellátást biztosítaná be.” – derült ki Ján Slávik vezérigazgató elmondásából.

Az SNP sugárúton egy A és egy B blokk jönne létre. Az A-ban az akut orvosi ellátás, műtőkomplexum, sürgősségi ellátás és egy daycare központ foglalna helyet, a B pedig a Anya-gyermek központként szolgálna, nőgyógyászatot és szülészetet magába foglalva. Ez az új komplexum egyenes összeköttetést kapna a közeli Kassai Gyakorló Gyermekkórházzal és a Szív-és Érrendszeri Betegségek Kelet-szlovákiai Intézetével is.

Ami a Rastislav utcai kórházat illeti, ott az XIX. monoblokk felújításával számolnak, valamint egy Mentális egészségi központot, és infektológiai és pneumológiai osztályoknak helyet adó épület megépítését. Slávik elmondása szerint a cél az olyan hiányzó részek kiépítése, mint a tartósan betegeket ellátó osztály, intenzív terápiás osztály és az égési sérülésekkel, valamint helyreállítással foglalkozó sebészeti osztály. Az innovációk ezzel egyúttal szorosabb együttműködést eredményezhetnek a Kelet-szlovákiai Onkológiai Intézettel, valamint a Nukleáris és Molekuláris Orvostudomány Intézetével.

Ez a koncepció a kórházi hálózat optimalizálásának is megfelel, amelyet múltév végén fogadtak el a parlamentben. Ennek értelmében a kórház vezetősége úgy véli, a betegek száma akár 6600-al is növekedhet. A fejlesztést illető terveket majd egy szakbizottság fogja elbírálni az illetékes minisztériumban. A közleményben említett beruházások és fejlesztések mindegyike a betegek, a kísérő személyek és a kórház alkalmazottai kényelmének növelését szolgálják majd.