Kassán a Téhány lakótelepen egy anyuka reggel a saját gépkocsijával vitte az óvodába gyermekét, de ahogy a Bécsi utcán – nem messze a gyerekjátszótértől leparkolt -, nem mert kiszállni az autóból, mert a közelben egy vaddisznó szaglászott!Ilyen négylábú veszéllyel ezen a lakótelepen az utóbbi napokban a Kinai-, a Pekingi-, a Helszinki- és a Hanoi utcákon is találkoztak a lakók.

Miloš Ihnát, a lakótelep polgármestere tud a problémáról. A fennálló veszélyről levélben értesítette a járási hivatalt, mint ahogy az erdészet illetékeseit és a Lovena vadásztársaságot is. Mint mondotta, ez év folyamán a vaddisznók eddig februárban mutatták a legnagyobb érdeklődést a lakótelepi konténerek iránt. Akkor a vadászok 12 vaddisznót lőttek le itt. Egy már most is puskavégre került.

Hogy a vaddisznók ne tudjanak bejönni a lakótelepre ezt csak úgy lehetne elérni, ha a szomszédos erdőtől elkerítenék a lakótelepet, ami nagy beruházás lenne – a polgármester kétli is, hogy az államtól erre kapnának anyagi támogatást. A lakók épsége védelmében az említett utcákon viszont növelik a járőrözést és durrogtatással, zajkeltéssel próbálják elzavarni az ide vetődő vaddisznókat. Szerencsére eddig embere nem támadtak, ilyen veszélyhelyzet nem alakult ki, de kell az óvatosság, mert előfordulhat!

A Téhány lakótelepet illetően valójában az a helyzet, hogy nem a vaddisznók, hanem az ember költözött be az erdei állatok intravillájába – és ebből adódnak a problémák…

/sz/