Jövőre sem emelkedik a víz- és szennyvízelvezetési díj az ország keleti részében. Erről Stanislav Hreha, a Kelet-szlovákiai Vízgazdálkodási Vállalat (Východoslovenská vodárenská spoločnosť a.s.) vezérigazgatója számolt be a cég hétfői sajtótájékoztatóján. A víz ára továbbra is 1,57 euró, a szennyvízelvezetési díj pedig 1,08 euró marad köbméterenként. A lakosok ennyit fizettek idén és a 2013-as évben is. Stanislav Hreha szerint a jövőben a már régóta tervezett vízvezeték- és csatornafelújítás okozhat áremelkedést. Hosszú ideig a vezetékes ivóvíz Kelet-Szlovákiában volt a legdrágább. Mára Közép-Szlovákia került az első helyre.

„A szennyvízelvezetés viszont keleten a legolcsóbb,” – közölte a vezérigazgató. Elmondása szerint a régióban több a felszíni, mint a földalatti vízforrás, ezért bonyolultabb az ivóvíz előállítása, ez pedig növeli az árát.

A lakosok és a vízgazdálkodási vállalat kasszáját a jövőben az új elektromágneses vízórák kímélhetik meg. A cég hat éven belül mintegy 146 000 mechanikus vízórát szándékozik korszerűbbre cserélni. A vezérigazgató elmondta, az új vízfogyasztásmérők egyebek mellett megbízhatóbbak, pontosabbak és a távleolvasást is lehetővé teszik.

(iz)