A Kassa megye által fenntartott középiskolákban február 8-át követve is folytatódik a távoktatás – adta ma a nyilvánosság tudtára Anna Terezková megyei szóvivő. Hozzátette azt is, hogy ugyanígy zárva maradnak a középiskolai kollégiumok is. A döntés mögött az egyes járásokban uralkodó kedvezőtlen járványhelyzet áll. A regionális COVID-automata szerint a megye összes járása az ötödik fokozaton van, kivéve a Rozsnyóit, amely a hatodik, tehát a legrosszabb fokozathoz tartozik.

Az iskolaügyi minisztérium információi alapján február 8-tól visszatérhetnek az iskolapadba a középiskolák végzős diákjai is. A Kassa megye igazgatása alá tartozó 63 középiskolában ez 5 700 diákot érintene.

„A legutóbb vizsgált PCR-tesztek alapján hat megyében is elterjedt a vírus brit mutációja. A Kassa megyei iskolákban két hét múlva kezdődik a tavaszi szünidő. Jelen pillanatban úgy véljük, felelősségteljesebb kivárni a helyzet jövőbeli kialakulását.”

– nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

A döntéshozatalnál a megye vezetősége többek között a regionális egészségügyi hivatalok álláspontjait is figyelembe vette, amelyek nem ajánlják a tanintézmények megnyitását, illetve a döntést a fenntartóra hagyják. Ugyanígy figyelembe veszik e mellett a kórházak jelentéseit is, amelyek szerint csökken a koronavírusossal fertőzött elhunytak és a lélegeztetőgépre szoruló betegek életkora is. A komplikációs lefolyású betegségek sajnos a gyermekeket sem kerülik el, a Kassai Gyakorló Gyermekkórházban jelenleg 13 koronavírussal fertőzött, illetve annak következtében kialakult betegségekkel rendelkező pácienst kezelnek. Ez a szám a járvány kitörése óta a legmagasabb.

A Kassa Megyei Önkormányzat tehát csak leghamarabb a tavaszi szünidő után, március 1-jén nyitja meg a középiskolákat. A megnyitás időpontja természetesen függ majd az egyes járásokban uralkodó járványügyi helyzettől.