A kassai régióban globális képzés indult útjára az ambiciózus középiskolások számára. A következő tanévtől kezdve ugyanis a diákoknak lehetőségük nyílik jelentkezni az International Baccalaureate Diploma Programba (IB DP), amelyre a kassai Šrobárova gimnázium kapott akkreditációt, ezáltal az ország harmadik állami intézményeként a régió egyetlen IB programmal rendelkező iskolájává vált.

A program a 2023/2024-es tanévben 22 tanulóból álló osztállyal startol. A jelentkezések beadási határideje 2023. június 6., a felvételi eljárásra pedig 2023 június 15-én kerül sor a gimnázium épületében. A programra azon tanulók jelentkezhetnek, akik a gimnáziumok 2. vagy 3. évfolyamát, a nyolcosztályos gimnáziumok sexta vagy septima évfolyamát, vagy a kétnyelvű gimnáziumok 3. vagy 4. évfolyamát sikeresen befejezték. A kétnyelvű gimnáziumok oktatási programjával ellentétben, melyek szlovák nyelvű érettségi bizonyítvánnyal végződnek, az IB DP teljes mértékben angol nyelvű, és nemzetközileg elismert érettségi bizonyítvánnyal zárul. A programra hazai és külföldi diákok egyaránt jelentkezhetnek.

Az IB oklevelet a világ összes egyeteme elismeri, köztük például a Harvard, Princeton, Yale, de olyan európai egyetemek is, mint a University of Bremen, az Oxford, vagy a Cambridge. Az IB programban résztvevő iskolák tantervei világszerte egységesek, így a megszerzett nemzetközi érettségi bizonyítvány megfelel a legtöbb egyetem felvételi szabványinak.

Részletes információkkal a https://www.srobarka.sk/ és a https://www.strednapreteba.sk/oldalak szolgálnak.

Pracu Eszter