A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola harmadikos és negyedikes napközisei a Magyar Jelenlét Házában /MAJEL/ mesefoglalkozáson vettek részt, amit Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár Mesepedagógiai Műhely szakmai vezetője tartott. A foglalkozás célja a gyerekek és szüleik figyelmének felhívása a mesékre és a mesélés fontosságára élményszerű interaktív módszerekkel. A mesepedagógus nagyszerű előadását találós kérdésekkel, népi játékokkal,mondókákkal, nyelvtörőkkel, népdalokkal kapcsolta össze, miközben az előadást szuggesztív eszközökkel – különböző hangszínekkel és gesztusokkal fűszerezte. Olyan praktikákat alkalmazott, ami megteremtette a szükséges atmoszférát a meséléshez.

A mesehallgatás, illetve olvasás egyik legfontosabb célja a gyerekek érzelmi, értelmi és szociális fejlesztése a mozgás, zene, játék, alkotás tevékenységekkel. A mesékkel olyan ajándékot adunk a gyerekeknek, amely életük végéig elkíséri őket. Az előadás egy másik fontos aktualitása a közelgő magyar népmese napja, amelyről Benedek Elekszületésnapján a gyerekek minden éven megemlékeznek.

A Népmesekincstár foglalkozás a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósult meg a Ringató foglalkozásokat tartó Gajdos Pribék Emese szervezésében.

Tóth M.