A Kassai Egyetemi Gyermekkórház (DFN) készen áll az 5 és 11 év közötti egészségügyileg veszélyeztetett gyerekek covid-19 elleni védőoltására a Pfizer / BioNTech oltóanyagával, módosított egyharmados adagban. Ez az oltás elsősorban azokat a gyerekeket érinti, akik súlyos immunológiai rendellenességben szenvednek, szervátültetés után vannak, valamint onkológiai páciensek. Az oltást azonban az egészségügyileg veszélyeztetett gyermek közös háztartásában élő gyermekeknek is szánják. Oltásuk csütörtökön (október 21-én) kezdődik. A tervek szerint minden héten, csütörtökön 00:08 és 10:00 óra között összesen 12 gyerekre számolnak. 

Az oltás igényléséhez több dokumentum kitöltése is szükséges, amelyeket a Szlovák Egészségügyi Minisztérium honlapján lehet megtalálni a regisztrálás után a korona.gov.sk-n vagy a vakcinacia.nczisk.sk webcímen.

A kórház igazgatója, Jaroslava Feketeová kijelentette, hogy jelenleg Kelet-Szlovákiában észlelték a legtöbb Covid-19 megbetegedést a gyermekeknél, közülük egy gyermeknél nehezebb lefolyással.  „A súlyosabb állapotok olyan gyermekeket érintenek, akiknek más alapbetegségük van, de lehet, hogy valamilyen fel nem ismert immunrendszeri rendellenességben szenvednek vagy súlyos allergiás betegek” – mondta.

A gyermekeknél, akik átestek a Covid-19 betegségen, több mellékhatás is mutatkozott, mint például a fáradékonyság és a tanulási zavar.