Kassa megye befejezte az ideiglenes áthidalás építési munkálatait a Szeretva (Seretva) melletti Fekete víz patakon a Nagymihályi járásban – közölte Anna Terezková megyei szóvivő. Átadását követve használhatják majd a 35 tonnánál nem nehezebb személygépkocsik, autóbuszok és teherautók, mindezt 30 km/h-ás sebességkorlátozással. Átadására október 25-én, hétfőn a délutáni órákban fog sor kerülni.

A szóban forgó M4356-os számú hidat annak veszélyes állapota miatt még idén májusban zárta le az önkormányzat a 3,5 tonnánál nehezebb járművek előtt. A teherautók azóta a Vásárhelyen és Abarán átvezető kerülőutat használták. 

„Egy ideiglenes áthidalás és kerülőút kiépítése mindig igényes folyamat. A szerkezet egyes fém-alkotórészeinek elhelyezésén kívül még engedélyek és beleegyezések teljes sorának megszerzésére van szükség. Az építésügyi eljárás részét képezi a kerülőút és az ideiglenes híd területeinek tulajdonjogainak rendezése is, ezért örömünkre szolgál, hogy a hónapokig tartó előkészületi munkálatok után végre megindulhat a forgalom. Az áthidalás megépítése több mint egy hónapig tartott, már október elején készen volt, a forgalom elindításához azonban szükség volt a jogerős használatbavételi engedély megszerzéséhez. A változást hétfőtől főleg a kamionsofőrök és az autóbusszal közlekedők fogják megérezni, hiszen eddig a kerülőutakat kellett használniuk. “ – közölte Rastislav Trnka megyeelnök.

Az ideiglenes híd az eredeti mellett

Az áthidalás 37 m hosszú, szélessége pedig több mint 5 m. A forgalom a szakaszt követően váltakozóan fog haladni, jelzőlámpa által. Az ideiglenes hídépítmény az eredeti, rossz állapotban lévő híd mellett található. Megnyitása jó hírként szolgál majd a naponta Nagymihályba autóbusszal közlekedő Ung-vidéki diákok és lakosok számára is.

A forgalom ideiglenes hídra való eltérítésével Kassa Megye Önkormányzata megkezdi a megrongálódott híd rekonstrukcióját. Mind a 30 Vloššák-típusú tartógerendát lebontják, helyükre pedig új, feszített előregyártott, vasbeton lemezekkel ellátott szerkezetek kerülnek. A megrongálódott tartógerendák bontása és az új szerkezet felépítése a tervek szerint 10 hónapot fog igénybe venni, a munkálatoknak 2022 nyarán kellene befejeződniük.

Forrás, képek: Kassa Megye Önkormányzata