A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola égisze alatt négy kórus működik. Magas színvonalú művészi munkájukat az is bizonyítja, hogy egyre több meghívást kapnak neves belföldi és külföldi versenyekre, fesztiválokra egyaránt.

A tavalyi nagy visszhangot keltő sikeres belgiumi kórusverseny után az idén Olaszországba kapott meghívást a Leánykar és az Ifjúsági Vegyeskar. A  „Voices for Peace“( hangok a békéért) elnevezésű versenynek a Közép- olaszországi Perugia adott otthont május 1-je és 5-e között. A megmérettetésen  tíz ország tizenhat kórusa képviseltette magát nyolc kategóriában  Görögországból, Törökországból, Oroszországból, Svájcból, Finnországból, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából, Szlovákiából Olaszországból és Kínából.  A Márai kórusai két kategóriába, az ifjúsági egynemű karok és az ifjúsági vegyeskarok kategóriájába neveztek be.

A 65 Márais diák és kísérőik május 1-jén érkeztek Assisibe, ahol az elszállásolás után  nyitóünnepségen vettek részt a San Rufino templomban, ahol a helyi püspök olaszul és angolul köszöntötte az egybegyűlteket. A szentmise zenei részét az résztvevő énekkarok szolgáltatták. A következő nap a versengés napja volt, ami a külföldi diákok egyetemének aulájában zajlott. Minden kórus 4-4 versenyszámmal mutatkozott be.

A versenyen kívül a kassaiak mindkét kórusa „barátság koncerten“ vett részt, ahol tüzetesebben megismerkedtek az orosz és görög énekkarokkal. A verseny két napig tartott, majd 4-én jött az eredményhirdetés, amit mindenki izgalommal várt. Leírhatatlan volt az öröm, hisz mind a Leánykar, mind az Ifjúsági Vegyeskar aranysávos besorolást kapott. A gálaműsor és a záróceremónia a San Domenico Abate katedrálisban zajlott, ahol mindenkit a saját nyelvén köszöntöttek. Milyen jól esett hallani, hogy a házigazdák a kassaiakat a szlovákon kívül magyarul is köszöntötték! A gálaműsoron csak a legjobbak vettek részt.   Mindkét kórus jól megtapsoltatta a közönséget. A Leánykar Karai József „Estéli nótázás“ és az Ifjúsági Vegyeskar pedig Tóth Árpád“ Házasító“ magyaros, temperamentumos művét adta elő. 

A verseny nyújtotta élményeken kívül a diákoknak művészettörténeti barangolásban is bőven volt részük, megtekintették Assisi, Perugia, Foligno nevezetességeit. Az igazi csemege még vasárnap várt rájuk, mert ellátogattak a firenzei Uffizi Képtárba, ahol a legnagyobb olasz képzőművészek – Leonardo da Vinci, Raffaello, Boticelli alkotásait csodálhatták meg teljes valóságukban, ezután  körbejárták a firenzei Dómot, a csodálatos építészeti remekművet.

Élményekben gazdagon, a sok csodától feltöltődve utaztak haza Kassára.

TM