Egész Szlovákia területén rendkívüli helyzet van érvényben, ennek értelmében Kassán is óvintézkedéseket hoznak. A lakosságot és a médiát erről ma Jaroslav Polaček főpolgármester tájékoztatta. Holnaptól, azaz március 13-ától tilos a nyilvánosság számára tilos a belépés a magisztrátusra (beleértve az ügyfélszolgálat irodát is), illetve a városi cégek irodáiba. Polaček elmondása szerint a városnak csaknem 6000 alkalmazottja van, akik közül sokan otthonról fognak dolgozni.

Azt ajánljuk minden lakosnak, hogy a várossal való kommunikációt e-mailben és telefonon bonyolítsák le. Amennyiben úgy döntenek, hogy személyesen kézbesítenek valamilyen dokumentumot, azt ajánljuk, ezt inkább postai úton tegyék.” – nyilatkozta.

Tekintve, hogy az iskolák csak hétfőtől zárnak be, a megyei közigazgatásban levő iskolák igazgatóinak igazgatói szabad elrendelését javasolja holnapra. 

A magisztrátuson, a városi cégekben és a város közigazgatása alá tartozó minden szervezetben azonnali hatállyal betiltották a légkondicionáló rendszerek használatát. Ez vonatkozik a városi tömegközlekedés járműveire is, amelyekben ezenkívül elzárják a sofőr területét az utasok elől és megtiltják az első ajtó használatát is. A járművek hétfőtől „szabadnapok” üzemmódban fognak közlekedni. A korlátozás egyelőre nem érvényes a U.S. Steel-be közlekedő autóbuszokra és villamosokra. A közlekedő járművek száma a jelenlegi napi 172-től 86-ra csökken és ezen kívül teljes fertőtlenítést is fognak rajtuk végezni.

A város a megélező intézkedések keretén belül FFR2 légzésvédő maszkokat és hagyományos arcmaszkokat vásárol a rendőrök számára.

Egyéb korlátozások: 

  • a Garbiarska utcai Szociális Segítség Központja holnaptól nem fog ebédet szolgáltatni és kiadni a különböző városrészekben lakó idősek számára
  • az Ifjúsági Könyvtár is bezár az olvasók előtt
  • bezár a K13 – Kassai Kulturális Központok szervezet, kivéve az Audiovizuális központot
  • korlátozza tevékenységét a Kassai Városi Lakásvállalat is
  • az állatkert továbbra is nyitva tart, a látogatás azonban a kinti részekre lesz korlátozva

A lakosok a város jelenlegi működését illetően az újonnan létrehozott, speciális éjjel-nappal működő hívásközpontban is tájékozódhatnak: 055/6419 100, vagy akár e-mailben is: pomoc@kosice.sk.

A lakosok számára minden nap 5 városi alkalmazott lesz elérhető, pszichológusokat is beleértve. További információk a város weboldalán. 

Forrás, borítókép: Košice:dnes