2023. március 20-án Magyarország Kassai Főkonzulátusa szervezésében „Petőfi 200“ címmel vándorkiállítás nyílt Kassán, melynek a a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola a legnagyobb örömmel adott otthont az intézmény előterében. A kiállítás anyagát a Petőfi Irodalmi Múzeum szolgáltatta, amely a Petőfi emlékév alkalmából igyekszik eljuttatni ezt a kiállítást minden jelentősebb helyre, ahol a nagy költő megfordult.  Petőfi 1845. áprilisában járt Kassán, amint az a „Útirajzok“ című naplójából is kiderül, ezért lett a Felvidéken Királyhelmec és Rozsnyó után Kassa a vándorkiállítás harmadik helyszíne.

A megnyitón résztvettek a Kassai Magyar Főkonzulátus munkatársai, a kassai magyar intézmények vezetői, közjogi méltóságok, és több környékbeli település polgármestere, valamint a Márai Gimnázium és a Szakkai József Műszaki és Közgazdasági Szakközépis diákjai is.

Megnyitójában dr. Hetey Ágota, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja méltatta a költőóriás forradalmi és költői nagyságát, de idézett Petőfi Kassáról szóló visszaemlékezéseiből is. Ezután Csurkó Éva igazgatónő is köszöntötte a megjelent vendégeket, megköszönte a főkonzulátusnak a megtiszteltetést, hogy az intézményre bízta a rendezvény lebonyolítását. Kifejezte meggyőződősét, hogy e kiállításnak köszönhetően a látogatók és a Márai diákjai is számos új információt tudnak meg Petőfi utazásairól, életéről valamint forradalmi tevékenységéről. Ezt követően a gimnázium színjátszó társulata, a KGSzT Bodon Andrea vezetésével „Jajgatunk és kacagunk“címmel lírai összeállítást adott elő Petőfi Sándor műveiből. Az esemény színvonalát neves művészek is emelték, nevezetesen Kálló Béla Jászai-Mari díjas színművész és Tóth Péter Lóránt versvándor, a Magyar Kultúra Lovagja, akik „Szabadságharc“ címmel színpadi játékot mutattak be, melyben Arany János és Petőfi Sándor barátságán keresztül bepillantást kapott a néző az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeibe. A résztvevők ezután megtekinthették magát a kiállítást, aminek végeztével a szervezők még egy kis fogadással is kedveskedtek a vendégeknek

Tóth Mónika