A kassai Márai Sándor alapiskola kisdiákjai nem engedték feledésbe merülni az egyházi hagyományokból kialakult tavaszi ünnepkör egyik legszebb ünnepét, a pünkösdöt.

A gyerekek beszélgettek a pünkösdi hagyományokról, szokásokról, pünkösdi dalcsokrot, népi játékokat, körtáncokat tanultak. Az ünnep kicsúcsosodására, a pünkösdi király és királynő-választásra edzettek a fiúk és hangoltak a lányok. A legények osztályonként ügyességi próbatételeken estek át versenyfutásban, célbadobásban, kötélhúzásban, guggolásban, lovacskázásban. A kézügyesség sem volt az utolsó szempont, mert be kellett mutatniuk saját készítésű papírkardjukat és paripájukat is. A lányok éneklésben és papírvirág készítésében mérték össze tudásukat. A megválasztott pünkösdi királyt és királynőt a barátai illetve a nyoszolyólányok kísérték végig és mutatták be az egész iskolának. Mivel a pünkösdi királyság csak egy évig tart, ezért ők is csak ennyi ideig birtokolhatják büszke címeiket.

Az új uralkodókat minden osztályban méltóképpen fogadták illatozó pünkösdi rózsákkal, orgonákkal és zöld ágakkal feldíszítve.

Tóth M.