Szilveszteri tanácsokat tett közzé a szlovák belügyminisztérium. A 2019-es év utolsó éjszakáján országszerte fokozottan vigyáznak majd a rendre, biztonságra és a forgalomra a rend őrei. A gondok és balesetek megelőzése érdekében néhány tanács megfogadására kéri a lakosokat a rendőrség.

„Szórakozzanak jól év végén, de fölöslegesen ne veszélyeztessék az emberek egészségét és biztonságát ittas vezetéssel vagy zavargásokkal és kezdjék az újévet boldogan,” – figyelmeztetett a belügyminisztérium a weboldalán. „A segíteni és védeni jelmondat szellemében mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy a szórakozás örömteli pillanatait valóban örömmel tölthessék, és ne váljanak bűncselekmény áldozatává sem bűncselekmény elkövetőjévé.”

Tűzijáték és petárda

Bár több szlovák városhoz hasonlóan Kassán sem lesz idén városi tűzijáték az eperjesi lakóház robbanás áldozataival szembeni szolidaritás jegyében, sokan vannak, akik erőszeretettel vásárolnak petárdát és tűzijátékot. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ne feledjünk fokozott figyelmet szentelni a szórakoztató pirotechnikai eszközök helyes használatára.

Már a vásárlásnál érdemes résen lenni. „Pirotechnikát csak tanúsítvánnyal rendelkező eladótól vegyünk és használati utasítással. Különösen veszélyes otthon gyártani a szórakoztató pirotechnikát, vagy utcai árusoktól vásárolni használati utasítás nélkül,” – figyelmeztet a rendőrség. Petárdát, rakétát nem javasolt a zsebben tartani. A rakétákat gyújtás előtt soha ne szúrjuk a földbe, inkább indítsuk homokkal töltött üvegből, amelyet soha ne fa alá, vagy egyéb zárt helyen helyezünk el. Ha a gyújtózsinór leégése után a rakéta nem robban fel biztonságosabb távol maradni, és nem próbálni az újra meggyújtást. „Ne feledkezzenek el azokról sem, akik a félnek, megijedhetnek a robbanástól főként az idős emberek és az állatok. A kutyusok nagyon nehezen viselik az explóziókat. Legyenek tapintatosak,” – áll a közleményben.

Távozás otthonról a szilveszteri buliba

Az év végi családi kirándulásra, vagy a partira való indulás előtt ajánlott leellenőrizni minden ablak zárva e van és kulcsra zárni a bejárati ajtót, bekapcsolni a riasztót. „A kulcsnak nincs helye a lábtörlő alatt, vigyék magukkal. Ha időzíthető villanykapcsoló van a lakásban, érdemes úgy beállítani, hogy a lakás olyan látszatot keltsen, hogy nem üres,” – javasolja a rendőrség. A személygépkocsikat sem érdemes sötét elhagyatott helyen hagyni, és semmi értékes ne maradjon a kocsiban. Az éjszakai tömegközlekedési eszközökben, szórakozóhelyeken és az utcán is érdemes résen lenni, és védeni az iratokat, telefont és a pénztárcát a zsebtolvajoktól.

Aki pedig táncolni szeretne, soha ne tévessze szem elől az italát. „Amíg visszatér az asztalhoz, italában már drog lehet, amelytől elveszítheti az önkontrolt. Az ilyen ember könnyű prédájává válhat tolvajoknak, de szexuális bűncselekmény áldozata is lehet. Ha az italt egy pillanatra is felügyelet nélkül hagyta az asztalon, inkább rendeljen egy újat,” – tanácsolják a rendőrök.

Alkoholt fogyasztott? Ne vezessen!

A rendőrség fokozottan őrzi majd az sofőrök józanságát, mivel aki alkoholos ital fogyasztása után volán mögé mer ülni, saját magát, útitársait és a többi autóst és gyalogost is veszélyezteti.

A gyalogosoknak és bicikliseknek pedig azt javasolják, legyenek láthatóak, használjanak fényvisszaverő elemeket, hogy az autóvezetők időben észrevehessék őket. „A gyalogosok gondolkodjanak előre, az úton való átkelésre csak a kijelölt helyeket használják, kerüljék a veszélyes szakaszokat, ne másszák át a korlátokat. Ne kockáztassanak,” – szól a figyelmeztetés. A biciklistáknak is ajánlott a fokozott óvatosság valamint a sisak és a védőfelszerelés használata. (ke)