Negyedik alkalommal, most már „RESTART – Indítsd újra címszó alatt rendezték meg a Felvidéki Vállalkozói EXPO-t, melynek helyszínéül ezúttal első alkalommal Kassát választották. Ezt azért is érdemes kihangsúlyozni, mert eddig erre a sok szempontból fontos rendezvényre mindig Nyugat-Szlovákiában került sor. Ennek okairól kérdeztük Iván Tamást, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének az elnökét.

2017ben volt az első alkalom, amikor megrendeztük. Mindig Dunaszerdahely adott otthont a Vállalkozói EXPO-nak. Sajnos a Covid -helyzet és a korlátozások miatt két évet ki kellett hagynunk. Viszont mindig is nagy vágyunk, nagy álmunk volt, hogy ne csak a Keletet vigyük el Nyugatra, a Nyugatot is hozzuk el ide.

Mi döntött abban, hogy a keleti színhelyül Kassát választották?

Kassa az ország második legnagyobb városa. Mind a szlovák nemzetnek, mind pedig a magyar nemzetnek, történelemnek és kultúrának nagyon fontos központja, székhelye. Emiatt is úgy döntöttünk, hogy Kassa méltó helyszíne lesz az idei Felvidéki EXPO-nak.

Immár öt éve működik a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége. Miből adódik az, hogy az ország nyugati részében vállalkozók jobb helyzetben vannak, mint a keletiek? 

Elmondhatom, hogy hálistennek évről évre azt vesszük észre, az a tapasztalat, hogy ezek a különbségek kezdenek eltűnni. Ettől függetlenül, még mindig érezhető. A vásárlói erő nyugaton sokkal erősebb. Ebből adódóan a vállalkozóknak a bevételük is és az eladásuk is nagyobb mértékűek lehetnek – ha régióban gondolkodunk. A másik: a munkanélküliség, ez sokkal nagyobb keleten. Nyugaton ez a probléma nem olyan feszélyező. Természetesen ami árhúzónak nagyon fontos az az infrastruktúra. Nyugaton közel van a szlovák-, a cseh – a magyar autópálya. Ott van a magyar főváros – Budapest, a szlovák főváros – Pozsony, sőt Bécs és Prága közelsége is sokat jelent akár egy olyan vállalkozónak, aki nem csak régióban, de akár országosan vagy nemzetközi szinten gondolkodik. A keleti vállalkozónak sokkal nehezebb, hiszen az infrastrukturális szinten kevesebb lehetősége van az autópályára, messzebb vannak a városok. Ez év végére elkészül az M30-as, ami azt jelenti Kassa és Pozsony összekötődik Magyarországon keresztül. Ilyen szempontból ez egy kicsit ironikus, de mégis jó hír minden itt működő vállalkozónak.

Van-e olyan felmérésük, ami arra irányult, hogy a Covid -járvány következményei miként érintették a felvidéki vállalkozókat?

A tavasz folyamán készítettünk egy online kérdőívet, melyet összesen 865 vállalkozó töltötte ki.

Mire voltak kíváncsiak?

Több dologra voltunk kíváncsiak. Először is azt kérdeztük meg, hogy milyen viszonylatban érintette őket a koronavírus, majd rátértünk arra is hogyan tudták igénybe venni a kormány gazdaságmegsegítő csomagjait.

Mi lett az eredmény?

78 százalékát a kitöltőknek negatívan érintette a koronavírus. 49 százalék gondolja úgy, hogy a koronavírus végeztével is legalább hét hónapra lesz szükségük ahhoz, hogy újra olyan forgalmat generáljanak, mint előtte. 30 százalékuknak már most különböző elbocsátások között kellett választaniuk.

És ami a kormány gazdaság megsegítő csomagjait illeti?

Tudjuk, hogy nem direkt hibázott a kormány, de rengeteg probléma volt a gazdaság megsegítő csomaggal is. Például a kitöltők 57 százaléka igénybe sem tudta venni a gazdaságmegsegítő csomagot. 67-68 százalék pedig úgy vélekedett, hogy ez a csomag nem célszerű, nem effektív számukra. 

Még egy kérdés ehhez a témához: mit kezdenek a felmérés feltárta helyzettel?

A felmérés hatására mi is úgy gondoltuk, hogy valamiképpen segíteni kell a vállalkozóknak, ezért ezeket az eredményeket továbbítjuk a megfelelő illetékes helyekre, hogy ők tudjanak ezekből tapasztalatokat leszűrni és esetleg – úgymond: orvosolni azokat a hibákat, amiket a vállalkozók megemlítettek. 

Megkérném, hogy szóljon arról a kezdeményezésükről is, amit nem is olyan régen a vállalkozók érdekében hirdettek meg, de hozzánk a fogyasztókhoz is szól!

Elindítottuk a Szeresd a hazait és vállaszd a hazait programunkat, melyben arra hívtuk fel a lakosok figyelmét, hogy a hazai termelőktől, a hazai szolgáltatóktól, hazai vállalkozóktól próbáljanak meg vásárolni, bérelni, hogy az itteni vállalkozókat tudjuk segíteni. Szeretném kiemelni, hogy a vállalkozók felé a tanácsadási programunkat is ingyenessé tettük és kibővítettük. Minden vállalkozó – akár tagja a Vállalkozói Szövetségnek, akár nem – igénybe veheti mind a marketing, mind a könyvelési és a jogi tanácsadást -amit teljes mértékben állunk és finanszírozunk.

Kassán a Felvidéki Vállalkozói EXPO-t néhány vállalkozó kiállítása is színesítette, ami el is nyerte a résztvevők tetszését.

Több, mint 40 vállalkozó-kiállító van itt. Ebből 15-16 nyugati vállalkozó: Pozsonyeperjes, Dunaszerdahely, Komárom, Érsekújvár. Rengetegen jöttek Gömörből – Közép-Szlovákiából is. Hála az égnek, a keletiek is eljöttek!

A válaszait köszöni: Szaszák Gy., Fotó: Fábián G.