A hagyományos kultúra támogatásáról minden megyeszékhelyen tartottak előadást ezen a héten. A beszélgetéssel összekötött prezentáció a Művészeti Alap új rendkívüli felhívására pályázó népművészeknek segített, az alap referensei technikai tanácsokkal is szolgáltak a projektek megírásához. Az alap február 26-án nyitotta meg az új programot, amely keretén belül minden népi kultúrával foglalkozó professzionális vagy amatőr együttes, valamint egyéni népművész anyagi támogatást igényelhet
Rigó Konrád kulturális államtitkár szerint ugyan nagyon hasznos információkat nyújtottak a Művészeti Alap beszámolói, de a részletes előadás során több alkalommal kimaradt a kisebbségek számára legfontosabb információ, hogy ők is pályázhatnak az 1,5 millió eurós keretösszegű felhívásra. “Nemzetisége miatt nem indul hátránnyal egy népművész sem!”- mondja az államtitkár, aki emiatt több dél-szlovákiai városban megfordul előadások és beszélgetőestek keretén belül.

Ma, március 7-én a zselízi Magyar Házban, március 11-én Dunaszerdahelyen a Buena Coffe House kávézóban, 12-én Füleken Agócs Attila polgármeterrel együtt beszélget a hagyományos kultúra támogatásáról a Városi Könyvtárban, másnap pedig, 13-án, Szepsiben a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központban várja az érdeklődöket.“

A beszélgetősestek célja, hogy a magyar régiókból is ugyanannyi értékes pályázat érkezzen, mint Észak- vagy Közép-Szlovákiából. Az irodám egy információs körlevéllel is készül, amely leginkább a kisebségeknek kínál hasznos és fontos tudnivalókat a pályázat megírásához”- tette hozzá Rigó.

A Művészeti Alap új rendkívüli pályázati felhívása március 25-ig lesz nyitva. A pályázó együttesek 60 000 euróig, az egyéni népművészek 5 000 euróig igényelhetnek támogatást. Az önköltség az elbírált összeg 5 százaléka. Három alprogramból lehet választani attól függően, hogy a támogatást igénylő szervezet hivatásos vagy amatőr. A harmadik alprogramba a népi mesterségek művelői jelentkezhetnek.