Tíz év börtönbüntetést is kaphat az az elkövető, aki robbanószerkezethez – dinamithoz hasonló tárgyat helyezett szombaton az egyik lakóház előtti füves területre az óvárosi L. Novomeského utcán.

A gyanús tárgyról délben kapott telefonos bejelentést a rendőrség. A helyszínre érkező rendőrök a lakók biztonsága érdekében 12.14 órakor evakuálták a lakóházban tartózkodó mintegy 60 személyt. A kimenekített lakók közül néhányan egy buszban melegedtek és a közeli alapiskolában is készen álltak a menedékadásra, de arra már nem volt szükség.

„A robbanásveszély elhárításán a kiérkező mentőalakulatok, rendőrségi pirotechnikusok és robbanószerek felkutatására szakosodott kutyás rendőr is dolgozott,” – közölte Lenka Ivanová, a Kassa Megyei Rendőrkapitányság szóvivője. „Szerencsére nem történt robbanás, senki sem sérült meg és anyagi károk sem keletkeztek. A pirotechnikusok a helyszínen hatástalanították a tárgyat.” – tette hozzá. A robbanószer hatástalanítása közben két kisebb robbanás is elhangzott, de hogy valóban bomba volt-e a lakóház előtt az csak a szakértői vizsgálat után fog kiderülni. A rendőrség még vizsgálja a helyszínelés közben begyűjtött nyomokat is.

A Kassai Kerületi Rendőrkapitányság nyomozója általános veszélyeztetés és jogellenes fegyverkereskedés, valamint fegyverkereskedelem vádjával indított büntető eljárást egyelőre ismeretlen tettes ellen. „Az említett bűncselekmények elkövetője akár 4-től 10-évig terjedő börtönbüntetést kaphat.” – közölte L. Ivanová. (szerk)