Visszalépett főpolgármester-jelöltségétől Alena Bašistová, aki a TA3 televízió egyik műsorában jelentette be döntését, melyet azzal indokolt, nem szeretne a továbbiakban a jobboldali koalíciós tárgyalások témája lenni, noha a felmérések szerint megelőzte Rudolf Bauert. Ennek ellenére a Sieť (Háló) jelöltje, akit a Híd is támogatott, éppen Rudolf Bauer javára lépett vissza, aki szerinte alkalmas arra, hogy sikeresen befejezze azt, amit elkezdtek. Bauert a KDH, SDKÚ, NOVA, SaS, MKP, KDS, OKS és DS pártok támogatják. Bašistová ezen felül azt is hozzátette, az önkormányzati választásokat Kassán immár a Pavol Paškával szembeni referendumnak tekinti – utalva ezzel a gyanús CT-vásárlási botrányra.

„Meglepett Alena Bašistová döntése, de teljes mértékben megértem, és hősies lépésnek tartom. Hozzáállása lényegesen meg tudja gyengíteni Pavol Paška hatalmát. Egyetértek azzal is, hogy Kassán az önkormányzati választásokat, a Pavol Paškával és a hozzá közel álló főpolgármesterrel szembeni referendumnak tekintsük.” – üzent szóvivőjén keresztül Radoslav Procházka, a Sieť (Háló) elnöke.

Rudolf Bauer megköszönte Bašistová és pártja döntését. Leszögezte, nézeteik nagyon közel állnak egymáshoz. Richard Raši, a Smer kassai főpolgármester-jelöltje, aki jelenleg is betölti ezt a posztot elmondta, hogy a város problémáinak megoldása nem baloldaliság, vagy jobboldaliság kérdése, és hozzátette, minden kassai lakos főpolgármestere szeretne lenni.

Alena Bašistová visszalépését követően hat főpolgármester-jelölt maradt Kassán. Ez eggyel kevesebb, mint a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon.
A főpolgármester-jelöltek a következők:
a TIP nevű párt jelöltje Boris Urbančík, az idén bejegyzett Jednota – ľavicová strana Slovenska formáció jelöltje Ivan Goňko, továbbá a függetlenként induló Jozef Holečko és Jaroslav Džunko, valamint a már említett Rudolf Bauer és Richard Raši.

(mmi)