Úgy, ahogy minden év elején, a kassai rendőrség idén is kiértékelte az tavalyi év eredményeit a bűnözés és a közlekedési balesetek terén.

A közlekedési balesetek értékelésének eredményei a múlt évhez képest Kassa városában láthatóan sokat javultak: 2013-as évhez képest az utakon lévő elhalálozások száma 50%-al csökkent, 2013-ban 12 elhalálozás történt, míg 2014-ben ez a szám 6-ra csökkent, a súlyosan sérült személyek száma 4-el a könyebben sérülteké pedig 10-el csökkent.

Ennek ellenére sem mondhatók kielégítőnek az eredmények, főleg ami a sérült személyek számát illeti – ez tavaly túllépte a 300-as határt (54 súlyos és 256 könnyen sérült).

2014-ben a kassai rendőrség összesen 622 közlekedési balesetet jegyzett be, ebbe viszont nem tartoznak bele a biztosítási események, melyeket a balesetben részt vevők gyakran rendőrök jelenléte nélkül intéznek el, így a tettesnek sikerül elkerülni a közlekedési szabályok megszegéséért kirótt büntetéseket.

A rendőrség figyelmezteti a gépjárművezetőket

Azok a sofőrök, akik akár egy kis figyelmetlenség miatt is, de kárt okoznak más gépjárművén ill. tulajdonán, majd utána elhagyják a baleset helyszínét anélkül, hogy eleget tennének kötelességeiknek és továbbhajtva arra gondolnak, hogy sosem jön rá senki a dologra, tévednek!
Sokszor előfordult már, hogy a rendőrség „meglepte“ a tettest, így az egy napon a rendőrségről jogosítvány nélkül, bírsággal sétált ki, amit könnyen el lehetett volna kerülni. A legtöbb ilyen hely és parkoló kamerarendszerrel van felszerelve, másrészt fontos elmondani, hogy napjainkban egy ilyen nagyvárosban, mint Kassán nehéz lenne úgy megúszni az esetet, hogy senki se lássa tettest.

Miért kell menekülni?

A pszichológus szerint lélektani szempontból két oka lehet annak, hogy egy sofőr elhagyja a helyszínt.
Az egyik, hogy a vezető megijed, és szinte eszét vesztve elhajt a helyszínről, mert a pánik felülírja a lelkiismeretét.
A másik fajta cserbenhagyónak viszont jóformán nincs is lelkiismerete: nem érdekli a sértett, csak az, hogy látta-e valaki a balesetet, megúszhatja-e a büntetést.
Továbbá a tettesek gyakran azért távoznak a helyszínről, mert ittasak, de előfordul, hogy más bűncselekmény elkövetése vagy körözés miatt nem akarnak találkozni a hatóságokkal.

A baleseteknél való cserbenhagyásért 300 €-tól 1 300 €-ig terjedő bírságot róhatnak ki a rendőrök, ill. 1-5 évre bevonhatják az illető gépjárművezetői engedélyét. A bírság összegét és a időtartam alsó határát nem lehet lejjebb vinni. Nem egy esetben emiatt némely személyek, akiknek olyan munkájuk volt, mely során elengedhetetlen a gépjármű vezetése, elvesztették az állásukat is.

Ha esetleg kárt okoz más gépjárművén/tulajdonán, kötelességeiről az alábbi linket olvashat: http://www.minv.sk/?postup-v-pripade-skodovej-udalosti