A minisztérium rendeletét követve megkezdődött az új tanév az ROR (rúško-szájmaszk, odstup-távolságtartás, ruka-kézmosás) szabály betartása alapján.

A kassai Szakkay József Szakközépiskolában augusztus 24-től készülődött a tanári kar, hogy szeptember másodikán ünnepélyesen megnyithassák a 2020/2021-es tanévet. „Boldog vagyok, hogy elkezdődött a tanév, de szomorú is, mivel nem tudtuk megtartani a hagyományos díszmegnyitót.” – tette hozzá Matej Éva az iskola igazgatónője.

Matej Éva az iskola igazgatónője

Az épület több területén is szenzorral működő kézfertőtlenítő-automata van elhelyezve. A rendelet alapján két nyomtatvánnyal érkezhetnek csak a gyerekek. Az egyik az elmúlt két hetet határozza meg, tehát azt, nem voltak-e rizikós országban, valamint, hogy nem produkálnak tüneteket.

Szintén előírás, hogy egy három napnál többet hiányzó diák köteles felmutatni egy olyan nyomtatványt, amelyben kijelenti, hogy nem érzi magát betegnek. Továbbá, kötelező a szájmaszk viselete, egy osztály gyakorlatilag nem találkozhat másik osztállyal az iskolán belül, a tantermekben kell maradniuk. „Az elkövetkező két hétben nem engedjük a diákokat a számítógépekhez, hogy be legyen biztosítva a higiénia, tehát, hogy ne nyúljanak egymás után billentyűzethez.” – mondta az igazgatónő. A tantermek ablakai a Grešák utcára nyílnak, ahol épp építkezés folyik, így a por és a zaj miatt szellőztetni sem tudnak. A szülők beleegyezésével a diákok a tízórai- és az ebédszünetet az iskola területén kívül is tölthetik. Az iskola igazgatónője idén személyesen, minden osztályban, külön üdvözölte a diákokat, egy pár jótanáccsal ellátva őket és szüleiket: vigyázzanak egymás egészségére.

Pásztor Eszter