A szalagavató története régi időkre nyúlik vissza. Valószínűleg az 1830-as években rendeztek először bált, melyet még Valétálásnak neveztek. A „Valete!” latin kifejezés jelentése „Éljetek boldogul!” –  ezzel a kiáltással üdvözölték a végzős diákok az alsó tagozatosokat.

A régi szokás főbb elemei a napjainkban is élnek. A végzős diákok ma is hordanak szalagot, büszkén jelezve, hogy utolsó évükhöz értek a középiskolában. Napjainkban a negyedikes osztályok már szeptemberben elkezdenek készülődni a szalagavatói bálra. Fontos a helyszín lefoglalása, a vendégek meghívása, a lányoknál a ruha, a fiúknál pedig a megfelelő öltöny beszerzése, valamint a program kitalálása és begyakorlása. Az általános időpont a szalagavató bálokra a december-február közötti időszak.

A Szakkay József Szakközépiskola végzős diákjai október 18-án rendezték meg szalagavatójukat a Művészetek Házában.

A szalag feltűzése fontos esemény mind a diák, mind családja részére, ezért is készülnek oly nagy hévvel és lelkesedéssel, hogy tanáraiknak, családjuknak megmutathassák, felnőttek az érettségi vizsgához. A mechatronika, műszaki líceum illetve a kereskedelmi akadémia-szakos hölgyek és urak méltóságteljesen mutatkoztak be szüleik, tanáraik és a meghívott vendégek előtt. Lehet készülni az érettségire és a felvételikre!

mml