Kassa megye közzétette a Turzov fürdő helyreállításának nyertes látványtervét. A következő lépés egy városépítészeti tanulmány elkészítésére vonatkozó szerződés aláírása lesz a pályázat nyertesével, a pozsonyi Between építészstúdióval.

Jövőre az is kiderül, ki lesz az a befektető, aki felújítja és működteti majd a fürdőt. „Ha minden jól megy, valamikor tavasszal meg kell lennie a kiválasztott befektetőnek. Ekkorra már a projektdokumentációt is fel kell dolgozni, majd be kell nyújtani a területrendezési határozat és az építési engedély iránti kérelmet” – mondta Rastislav Trnka, a KSK elnöke.

Elmondása szerint a helyreállításhoz szükséges beruházás nagyságrendileg 10 és 20 millió euró között mozog. A komplexum helyreállítására kiírt építészeti-városépítészeti-tájépítészeti pályázaton tíz neves stúdió vett részt, amelyek közül három jutott tovább a második fordulóba.

Rastislav Trnka így nyilatkozott a tervről: „A zsűri szerint a Between stúdió győztes terve viszonyult a legérzékenyebben a területhez, megőrizve a környezet intimitását és teljes mértékben tiszteletben tartva az egykori fürdőterület történelmi jellegét. A tájépítészet szempontjából is a legjobbnak értékelték.”

Eredetileg a hagyományos klimatikus fürdők visszaállítása volt a cél, végül egy 250 vendéget befogadó modern wellness gyógyszálló koncepciója került előtérbe, mely négycsillagos szállodai színvonalú szolgáltatásokat kínál majd. A komplexum szálláshelyeket, éttermet, wellness-központot és gyógyfürdőt foglal majd magában.

A megye egyellőre megtartja a részesedését a projektben. „Létrehozunk egy korlátolt felelősségű társaságot, amelybe befektetjük az ingatlant. Egy magánbefektető fog csatlakozni hozzánk, aki majd a rekonstrukciót finanszírozza. Amikor biztosak leszünk abban, hogy a projektben leírtak megvalósultak, akkor átadjuk a részünket a befektetőnek.” – nyilatkozta Rastislav Trnka.

Pracu Eszter