Mindazok, akik itt élnek, vagy akiknek volt szerencséjük ide ellátogatni, tisztában vannak vele, hogy Kassa egy ezerarcú város, tele színnel, hanggal és lehetőséggel. Cikkemben a város magyar arcát kísérlem meg bemutatni, mégpedig az itt működő magyar intézmények és szervezetek felvonultatásával.


Kezdeném az alappal – mindennek gyökerével: az oktatással. A városban van magyar tanítási nyelvű óvoda és 2 nagymúltú magyar tannyelvű iskola is. A Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola, az ország egyik legjobb magyar tanítási nyelvű iskolája, modern tantermekben kínál magas színvonalú oktatást diákjainak, akik az iskola nagymúltú szakköreinek is részesei lehetnek. A Csengettyű Gyermekkórus 53 éve működik, a Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat (KGSzT) pedig 26 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt a szakkörök tagjai számos fellépésen vehettek részt, és rengeteg díjat zsebeltek be. A Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola, azaz az ikonikus „kassai Ipari” korszerű szakképzést biztosít diákjai számára Mechatronika, Műszaki líceum és Kereskedelmi akadémia szakirányokban, emellett felsőfokú szakképzést is kínál.


A város kulturális porondján is komoly szerepet játszanak a magyar intézmények. A Kassai Thália színház, Európa legészakibb magyar színháza, szezonról szezonra sokszínű előadásokkal kápráztatja el, nevetteti- és ríkatja meg, gondoltatja el, és egyben szórakoztatja a színházkedvelő közönséget. A Thália nemcsak a kassai magyarok színháza. A társulat rendszeresen tart vendégelőadásokat az ország különböző pontjain, a szlovák közönség számára pedig feliratok biztosítják az autentikus színházi élményt.
2017 óta erősíti a magyar identitást városunkban a Magyar Jelenlét Háza, azaz a MaJel Rovás Központ, különféle rendezvényeket, előadásokat, bemutatókat, koncerteket és konferenciákat rendeznek, melynek keretén belül a magyarországi és külhoni magyarok egyaránt teret kapnak önmaguk reprezentációjára. Az épülethez tartozik a FiguratiF Galéria, a B-Galéria, a B!stRovás nevű étterem, valamint a Kolár Péter Könyvtár is.


A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, azaz a CSEMADOK is rendelkezik kassai szervezettel, amely tevékenységével nagy mértékben hozzájárul a kassai magyarság kulturális életéhez. Hozzá tartozik a nagy múltú Csermely kórus is, amely 1973 óta színesíti a város kulturális palettáját. A CSEMADOK kassai városi választmánya a Kovács utca 38. szám alatt székel. A magyar fiatalokat a Kikelet Kassa ifjúsági szervezet képviseli, mely a CSEMADOK Kovács utcai épületében kapott helyet. Célkitűzéseik közé tartozik az élményalapú közösségépítés, a helyi magyar kultúra építése, valamint a Kassán tanuló magyar diákok érdekképviselete is. Mindezt olyan rendezvények keretén belül, mint a filmklubok, játékestek, könyvbemutatók és a szemeszterenként kétszer megrendezett magyarbulik.


A kassai magyarság fontos intézménye Magyarország Kassai Főkonzulátusa, amely az adminisztratív és ügyfélszolgálati tevékenységein kívül a város kulturális életének egyik legfontosabb támogatója. Kassán kívül fennhatósága alá tartoznak még a Kassai és Eperjesi kerület, valamint a Zsolnai kerületen belül a Námesztói, Tvrdossini, Alsókubini Rózsahegyi és a Liptószentmiklósi járásai is. A konzulátus legfőbb célja a felvidéki magyarság képviselete, és az országok közti viszony fenntartása és ápolása.


A város magyar szervezetei közé tartozik még a Kassai Polgári Klub, melynek elsődleges célja a közösségépítés, valamint a Kassai Magyarok Fóruma, amely többek között a civil kezdeményezések felkarolását, a kassai magyarok közéleti szerepvállalásának elősegítését, és a szlovákiai és külföldi civil szervezetek együttműködésének kialakítását tűzte ki céljául.


A városban és a régióban történt magyar vonatkozású események egyik krónikája a Kassai Figyelő, mely havi rendszerességgel jelenik meg, és a kassai, valamint a környékbeli könyvesboltokban, újságárusoknál kapható. Végül, de nem utolsó sorban megemlíteném az AmiKassa hírportált is. Portálunkon naprakész, aktuális tudósítást biztosítunk a városban és a régióban zajló történésekről és kulturális eseményekről. Híreinket napi rendszerességgel, magyar nyelven közöljük, audiovizuális és írott formában egyaránt.


Pracu Eszter