Kassa, mint a legtöbb műemlékkel rendelkező város Szlovákiában élő enciklopédiaként szolgál. A városban több mint 500 védett létesítmény található. Ennek köszönhetően gyönyörködhetünk különböző építészeti stílusokban – a gótikában, a barokkban, a reneszánszban vagy a szecesszióban.

A városban körülbelül húsz szecessziós épület van. A szecessziót a múltban csúfság elleni orvosságnak tartották, ez okként szolgált az épületek mgépítésének, amelyek a várost díszítették. Nagyon könnyű felismerni, mivel a természet szimbólumaiból merít, az épületeken így találhatunk különböző növényeket, növényszárakat és díszítéseket, a falak festéséhez gyakran csak két színt használtak.

A Kelet-Szlovákiai Múzeum épülete

A Maratón tér keleti részén emelkedik az ún. Hadtestparancsnokság épülete, amelyet 1908-ban fejezték be. Már a bejáratban látszanak a virág minták és oldalt pedig állatok. Az ablakok rácsai is díszítettek. Első ránézésre felismerhető, hogy milyen stílusban épült. Megépülésének idejében a legnagyobb és legmodernebb épület volt a városban. Viszont úgynevezett katonai szecessziós stílusban tervezték, a homlokzat felső részén, a tető alatt római katonák alakjai tűnnek fel. Még az első Csehszlovák köztársaság idején itt székelt a 11. Hadtestparancsnokság, amelyből az épület neve is ered.

A 90-es évekig katonai felügyelet alatt állt és 1991-tol kapta meg egy részét a Kelet-Szlovákiai Múzeum. Jelenleg két kiállítás tekinthető meg. Az épület másik részében a Kassai Önkormányzat Hivatala székel.

A Kassai Nemzeti Színház Kisszínpadának épülete

Az épület helyén egykor az Arany csillag fogadó állt. A mostani épület a 20. század elejéről származik. Eredetileg a Nagykaszinó foglalt benne helyet, ahol a város polgárainak felső rétege találkozott. A kaszinót később a Tivoli mozi váltotta fel, ami aztán a Partizán nevet kapta. Csak a múlt évszázad 80-as éveiben szerezte meg a Nemzeti Színház.

Az épület 30 évet várt az átalakításra. Felújítását csak a 2013-as Kassa az Európai unió kulturális fővárosa projekt keretében sikerült megvalósítani. Építészeti stílusa a mai napig megmaradt. Homlokzata arany növényi motívumokkal van díszítve.

A korcsolyázó pavilon

A korcsolyázó pavilon a város legnyugodtabb részében található, a Városi Park északi részén. A 20. század elején épült az elismert építész, Sándy Gyula tervezésével, aki emellett számos épületet is tervezett Kassán és Budapesten is. A százéves épület nagyrészt az akkori Korcsolya és teniszegylet kérésére épült. A sportolásra kialakított részek mellett az épületben régebben még társalgó is volt, ami a szórakozásra szolgált és egy büféhelység is. Emellett koncerteket és kiállításokat is tartottak itt. A 90-es évek elején viszont hanyatlani kezdett, ma a felújításnak köszönhetően újra régi fényében pompázik.