93 évvel ezelőtt Kassa városában nagy ünnepséget tartottak – felszentelték ugyanis a Szent Flórián-kápolnát. Az egyik legszebbet azok közül, amik fennmaradtak. Szecessziós stílusban épült. A kápolna a Flórián utcában található, (az Erzsébet utca folytatása) a volt kassai sörgyár előtt. Helyén később lakópark épült– a Cassovar rezidencia, de a kápolnát, az emblematikus sörgyári kéményt, a tulajdonosok, a Bauernebl család házát és villáját szerencsére meghagyták.

Amíg Kassán sörfőzde volt, nem messze a Flórián utcán csapolták is a sört, elég olcsón. Az utcában Szent Flórián szobra is megtalálható, a római katonáé, akit 304 május 4-én halt mártírhalált. A szobor éppen egy égő házra önt vizet a jobb kezében lévő edényből, ugyanis ő a tűzoltók védőszentje.

1820-ban Kassa elővárosának egész középső része leégett. Azért, hogy ez soha többé ne történjen meg, Szent Flóriánnak kellett közbenjárnia, ezért is emeltek neki szobrot. Ezután kápolnát is építettek mellé, amit 1826-ban szenteltek fel. Egy nem egész évszázaddal később a kápolna már hanyatlani kezdett és ingataggá vált. Az akkori üzletember és sörfőző, Bauernebl Szilárd (1869-1925), aki a Slávia kávézót is építtette, úgy döntött, hogy új épületbe megépítésébe fektet, és hogy egyszerűbb legyen, ezért körülbelül ugyanazon a helyen, ahol az eredeti állt.

Így az olasz Di Valentini Luigi (1867-1933), aki akkoriban Kassán tartózkodott, bebiztosította a beton munkálatokat, a többi munkát pedig már helyi építészek végezték. Az új kápolnát Wirth Gyula mérnök tervei alapján Kozák János építette. Belsejébe az eredeti Flórián szobrot tették, a talapzatával együtt, amin ez a 100 évvel ezelőtti latin szöveg szerepel: „Szörnyű baleset emlékével teli alázatos szívek kérnek téged, hatalmas védőt, hogy oltalmazd őket a tűzvész elől”.

Az új kápolnát 1923 június 10-én szentelte fel a kassai püspök, Fischer-Colbrie Ágoston. Azóta nem újították fel ezt a Nemzeti műemléket.