Minden pillanatban nyílnak új vendéglátóhelyek, de némely régi az újak mellett megtartja a maga stílusát és legendáit. Ide sorolhatjuk a kassai Slávia Kávéházat is, amely nem csak a nevével állhatott be az értelmiségi törzsvendégekkel rendelkező pozsonyi vagy prágai Sláviák közé.

A kávéház megalapításának ideje könnyen megjegyezhető, hiszen 1900-ban adták át. Azelőtt a Schiffbeck hotel épülete állt a helyén, amelynek tulajdonosát, Schiffbeck Mátyást nem igazán érdekelte a hotel vezetése. Így hát eladta azt a kor leghíresebb sörfőzőjének, Bauernebl Szilárdnak, aki a hotelt lebontatta és felépítette a Főutca 63 szám alatt ma is látható épületet.

Megszületett tehát Kassa leghírsebb és legszebb szecessziós épülete, a Slávia Kávéház. Homlokzatát, a szecesszióhoz híven növényi motívumokkal díszítették (de mivel Baeuernbl sört főzött, így „alkoholista” motívumokkal is – bal oldalt boros hordó, jobb oldalt komló látható). A kávézót először Savoynak, később pedig Royalnak is hívták.

A legfigyelemreméltóbbak persze a színes csempékből kirakott mozaikok, amelyeken nem csak némi erotikát, de különféle állatokat is lehet látni, például bal oldalt egy nyulat, jobb oldalt pedig egy kakast. Bauernebl tulajdonos saját magát és üzletét fémjelezte ezekkel a mozaikokkal. A nyúl jelképezi az ügyességet és a ravaszságot, a kakas a szorgalmat, a reggeli korán kelést és a harciasságot. A sötét folyadékba (sörbe) meredő térdepelő férfi talán maga Bauernebl is lehetett. A sörrel mellette álló szépséges lányt akarja megkínálni, aki akár Ceres, a gabona istennője is lehet. Ezek a különféle kis színes csempék az épület szinte egész történetét elmesélik.

Még ha a szecesszió volt is az utolsó eredeti építészeti stílus, amelyik előszeretettel használt díszítéseket, a Slávia kávézóban ezek a 20. század 90-es éveiben is újjáéledtek. Mivel, hála a múlt századbeli felújításoknak a homlokzaton lévő növényeken és mozaikokon kívül az épület beltere is rendelkezik hasonló díszítésekkel. A szocializmus után, ami alatt a kávézó textil üzletként majd később kaszinóként is funkcionált, visszanyerte régi pompáját.

A kávézónak Peter Stašák szerzett országos hírnevet. Ugyanis itt forgatta a Slávia Kávéház nevű zenés tévéműsorát. A kávézó gyakran váltogatta a tulajdonosait, de beltere a mai napig stílusos maradt.