A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola kisdiákjai december 6-án Mikulás – napi színházi előadáson vettek részt a Thália Színházban, ahol a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának, Csukás Istvánnak az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékát a Zichy – Szín Műhely előadásában tekintették meg.

A mesejáték egy magányos kisfiúról, Lackóról szólt, aki féltve őrzött üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Álmában különös lények szólítják meg, találkozik a  szófacsaró Seregélyekkel, az izgő-mozgó-éneklő Nyulakkal, az igazmondó Vakondokokkal, a Sherlock Holmes-t idéző Sánta Kutyával, a csupaideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal. Lackót álmában egy hűséges társ, a Hangya kíséri, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása példátlan. Végül a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez neki – akik ugyan csak az álomban érhetők el -, de létezésük teljesebb emberré formálják a kisfiút.

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt tetszett a színjáték. Fokozta az élményt, hogy az előadás végén megjelent a Mikulás, aki segítőivel cukorkákat és üveggolyókat osztogatott a hálás közönségnek.

Tóth M.