A Párizsban történt terrorista cselekmények a kassaiakat is mélyen megérintették. Ezért az áldozatok hozzátartozóival – együttérzésük jeleként – szombat este a Szent Erzsébet Főszékesegyház LED-es megvilágítását a francia trikolór színeire cserélték.  A terrortámadás hírére a kortárs művészeteknek és a kultúrának is otthont adó kassai Tabačka Kulturfabrikban  úgy  érezték, hogy együttérzésüket a francia néppel most valamilyen módon  azonnal ki kell nyilvánítaniuk.

Peter Radkoff, igazgató:  Európa szerves részének tudjuk magunkat. Sok ismerősünk és barátunk van külföldön, konkrétan Franciaországban is. A Francia Kulturális Intézettel együttműködve a minap vetítettünk egy francia filmet.  Azon az estén, amikor a gyalázatos terrorakció híre befutott hozzánk, nálunk a Fellgrapp-koncert zajlott.  Annak ellenére, hogy a szakmai stábunk el volt foglalva Ujhelyi Ondrej kezdeményezésére mindenki vállalta a többletmunkát.  Mulík Maťo főtechnikusnak,  Baran Pista központvezetőnek és Mireková Sáša  produkcióvezetőnek  köszönhető, hogy szolidaritásunk jeleként az épületünk tetőzetét – aránylag rövid időn belül – sikerült  a francia nemzeti színekkel megvilágítanunk.

tabacka

 

,,Elítélünk minden agressziót, nem fogadhatunk el olyan esztelen támadásokat, melynek következtében ártatlan emberek veszítik el életüket. Őszinte részvétünk az áldozatok hozzátartozóinak. Ennek jeléül szombaton és vasárnap is a francia trikolór színeiben fog váltakozni a kassai dóm megvilágítása,” – jelentette ki Richard Raši, Kassa város főpolgármestere.

Szlovákiában hasonlóan reagált a történtekre Pozsony is. A világ számos pontján nyilvánítottak részvétet így. Sydneyben az operát világították ki, Wembley-ben a stadiont, valamint Rio de Janieroban Krisztus szobrát.