Kína logisztikai központ kiépítését tervezik Kassán. Biztonsági okokból a vízi közlekedés egy részét a vasúti közlekedésre irányítanák át.

Amint a Szlovák Kooperációs Börze 9. évfolyamának megnyitója után a Szlovák Üzleti és Ipari Kamara elnöke, Peter Mihók elmondta, ez az átirányítás az árucikkek szállítási idejét a kétharmadára csökkentené.

„Kína más országokkal is tárgyalásokat folytat. Ha a szlovák oldallal nem sikerül egyezséget kötnie, a szomszédos országokhoz fordul. Az elsődleges cél egy széles nyomtávú pálya kialakítása. Egy klasszikus gazdasági projektről van szó, ahol el kell feledkeznünk a politikáról,“ – mondta Mihók.

A kínai specifikum tiszteletben tartásával vélhetően egy szélesebb piac nyílhatna meg Szlovákia számára. Az autóiparra fókuszáló, egyoldalú orientáció átirányulhatna a hagyományos előállításra, a gépipar, a vegyipar, a műtrágya előállítás és az élelmiszeripar területén egyaránt.
Mihók említést tett az eddigi gyenge üzleti mutatókról is, miszerint a Kínába való exportálás szlovák piaci részesedése mindössze 2%.

„A Kínába történő exportálási lista végén kullogunk, és a kínai invesztíciók is elenyészőek Szlovákiában. Nem valósítottunk meg egyetlen nagyobb befektetést sem, Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal ellentétben,“ – mondta Mihók, a miniszterelnök és a vállalkozók tervezett találkozójának a margójára.

„Ez egy lehetőség lesz, nem csak azon cégek számára, akik már elhelyezkedtek a piacon, hanem azok számára is, akik ezt még csak tervezik. Amint meglesz a biztos politikai támogatás, a vállalkozók az üzlet után fognak menni. Egy olyan területről van szó, ahol Szlovákia támogatást szerezhet, Kínában pedig nagyon pozitívan kezelik a helyzetünket,“ – hangsúlyozta, továbbá kiemelte az ország specifikumainak elfogadását, így Kínáét is.

Elmondása szerint Szlovákia feladata most az, hogy jelzést küldjön Kína felé, amely rámutat arra, hogy az ország helyzete a piactól és a kínaiak befektetéseitől függ.