2020-ban a világjárvány miatt maradt el, tavaly csak korlátozott formában valósult meg, idén pedig anyagi okokból nem kerül megrendezésre a népszerű Art Film Fest nemzetközi filmfesztivál. Ján Kováčik, a fesztivál vezetője úgy nyilatkozott, hogy remélték, erre a lépésre soha nem fog sor kerülni. Mint azt elmondta, hiába próbáltak támogatást kérni több állami és magáncégtől is, a költségvetésükből több mint 200 ezer euró hiányzik. Viszont az állandó stáb már mostantól azon dolgozik, hogy jövőre meg tudják rendezni a fesztivált.

Peter Nagel művészeti igazgató hozzátette, hogy harmincéves pályafutása alatt most először kellett szembenéznie egy ilyen dilemmával. A döntést akkor kellett meghozniuk, amikor a fesztivál programját előkészítették és meghívták a vendégeket is. A filmfesztivál idén Milan Lasicának állított volna emléket, aki évekig a rendezvény elnöke volt, ám a helyzet alakulása miatt ez is jövőre tolódik.

A városvezetés is sajnálatát fejezte ki ennek kapcsán, elmondásuk szerint ilyen rövid ido alatt nehéz bebiztosítani a szükséges anyagi forrásokat. Hozzátették azt is, hogy a város továbbra is folytatja a fesztivál szervezőivel való együttműködést.

Rastislav Trnka megyeelnök úgy fogalmazott, hogy a fesztivál elmaradása egy nagy csapás a kultúra számára, nem csak megyei, de országos szempontból is. Kassa megye idén 30 ezer eurót különített el a támogatására.

Forrás: Korzár, borítókép: Art Film Fest archívum