Ez a hét a zöldhályog kialakulásának megelőzése érdekében telik. A glaukóma világnapját először 2008-ban rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére. Célja a lakosság széleskörű felvilágosítása a betegségről. A zöldhályog kortól függetlenül mindenkit érint, de legnagyobb veszélyben a 40 év feletti lakosság van. Napjainkban szerte a világon körülbelül 4,5 millió vak ember él, akik a glaukóma miatt vesztették el látásukat, és a számítások szerint ez a szám 2020-ra eléri a 11 milliót.

A világnap keretében ingyenes szűréseket szerveznek, melybe már sokadik alkalommal a Louis Pasteur Egyetemi Kórház és a sacai magánkórház is bekapcsolódott. A vizsgálatokra főként olyan lakosokat várnak, akik közepes vagy magas szinten rövidlátóak, illetve alacsony a vérnyomásuk.

A Rastislav utca 43 alatt lévő szemészeti osztályon 3 rendelőben végzik az ingyenes szűrővizsgálatot:
március 10-12.
(kedd, szerda, csütörtök), 9:00 – 14:00
– szemészeti rendelő (IV. pavilon)
– glaukóma rendelő az Egyesített szövetbank (Združená tkanivová banka) épületében (I. pavilon)
– szemészeti rendelő az Egészség pavilonjában (Pavilón zdravia) (XXVIII. pavilon)

Az SzNF sugárút 1 alatt lévő szemészeti klinikán a 10. emeleten lévő tanácsadási osztályon végzik el a vizsgálatokat:
március 11.
(szerda), 10:00 – 14:00

Mi a glaukóma, vagy zöldhályog?
A zöldhályog olyan krónikus betegség, amely során visszafordíthatatlan látóidegrost-pusztulás alakul ki. A betegség rohamokat okoz, ami miatt a szaruhártya enyhén bezöldül. A szemben megemelkedik a nyomás, ami a látóideg vérellátását akadályozza.  A zöldhályog kezdetben látótér-kiesést, majd a későbbiekben akár teljes vakságot is okozhat. Külön problémát jelent, hogy az esetek 90%-ban tünetmentesen alakul ki, ezért kulcsfontosságú a rendszeres szűrés. Ez a betegség ma még gyógyíthatatlan, de korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel a látás akár egy életen át megőrizhető.

Hogyan történik a zöldhályog-szűrés?
A szűrésben a hagyományos eljárások (szemnyomás-mérés, terheléses vizsgálat stb.) mellett a magasabb diagnosztikus értékkel bíró új eljárásokra fektetik a hangsúlyt, mint a látótér-, kontrasztérzékenység-, keringés- és idegrostréteg-vizsgálat is.

 

Forrás: nemocnicasaca, unlp