A Thália Táncestek vendége november 21-én 19 órakor az INVERSEDANCE Társulat lesz Fodor Zoltán társulatvezető és koreográfus Te meg a világ című produkciójával!
A Társulat ezen előadásával Szabó Lőrinc munkássága előtt tiszteleg. A „Te meg a világ” című darab a költő azonos című kötetének inspirációjából fakad. Az előadás képi világa egyszerre tükrözi és bemutatja a költő ezen életperiódusában írott műveinek gondolatiságát, mindazonáltal túlmutat a szavak konkrétságán, utat adva a szabad asszociációknak is. Az előadás követni kívánja a költő viszonyrendszerekre vonatkozó hármas tematizálását, melyben az ÉN mellett helyet kap az énhez képest definiált TE, és e kettőt körülölelő környezet. Ez a hármas rendszer lehetőséget ad az egészen intim ábrázolásmódra, melyben az ÉN mint egy önmegszólítás, külső szemlélőként figyeli a TE felismert, vagy tudat alatt csapongó vágyait, elakadásait. Másik oldalról pedig a nagyvilág felől közelítve, különböző módokon ábrázolja a tömeg és egyén viszonyát, kapcsolatát.

TE MEG A VILÁG
„Bennünk, bent, nincs részlet s határ,
nincs semmi tilos,
mi csak mi vagyunk, egy-egy magány,
se jó, se rossz.
Rejtőzz mélyre magadba! Ott
még rémlik valami elhagyott
nagy és szabad álom, ahogy
anyánk, a végtele
tenger, emlékként, könnyeink
s vérünk savában megjelen.”
(Szabó Lőrinc – Az Egy álma)

Szabó Lőrinc kérdésfelvetései bár magukban hordozzák állandó aktualitásukat, most, mikor talán változni kényszerül a világ, még nagyobb hangsúlyt kap az önelemzés, az egyén szerepe és felelősségvállalása és ily módon a társadalomban, kapcsolati hálójában elfoglalt helye.

Koreográfus: FODOR ZOLTÁN
Látvány és fényterv: FODOR ZOLTÁN
Zene: GERGELY ATTILA
Díszlet: RÁKAY TAMÁS
Jelmez: VERÉB DIÁNA SÁRA
Dramaturgia: JUHÁSZ KÁROLY

Előadja:
Chiara Alessandro, Clark David, Bonus Ortega, Bódi Bianka (Fülöp Viktor ösztöndíjas), Dowidat Sára, Petrőcz Cintia Vanessza, Yun Ju Huang
Az előadás az Inversedance Társulat és a Nemzeti Táncszínház koprodukciójában valósul meg.

info@thaliszinhaz.sk | tel: +421-55-623 36 43, mob.: 0917 -777 637