A kassai krematórium teljesen tönkrement tetőszerkezetének leszerelését október közepén kezdték el. Hogy nagy a baj, ez már húsvétkor kiderült, ugyanis az épület főbejárata fölött már ekkor beomlott a tetőzet. Azóta – átmenetileg – az elhunytaktól Kassán kizárólag csak a városi köztemetőben vehetnek végső búcsút a szeretteik.

Amint az kiderült, a 41 éves létesítmény tetőzete több helyen is beázott és a statikája teljesen kiszámíthatatlan, ami biztonsági szempontból a helyreállításon dolgozó Unires-Bau munkásai számára is nagy kihívást jelent, hiszen néhány rossz mozdulat halálos veszéllyel járhat számukra.  Mind ezek ellenére – amint az a legutóbbi ellenőrzési napon kiderült – a helyreállítási munkálatok a terveknek megfelelően haladnak. Ha a közeljövőben valamilyen zord változás nem következik be az időjárásban Ivan Storinský ügyvivő nyilatkozata szerint tavaszra elkészül a krematórium új tetőzete, és a létesítmény újra a céljának megfelelően működhet majd.

A krematórium épülete és annak közvetlen környezete most tehát zárt terület, de a közeli urna részleg és a temető látogatható. A Mindenszentek illetve a Halottak Napján a nyitvatartási idő 7.00 órától a 22.00 óráig tart. A további napokban két órával korábban, 20.00 órakor a látogatóknak már el kell hagyniuk ezt a térséget.

/sz/