A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola legkisebbjei, az elsősök és a másodikosok természetvédelmi kiránduláson vettek részt a Gömör–Tornai-karszt egyik legszebb és leglátogatottabb részén, az Aggteleki Nemzeti Parkban.
A kaland Aggteleken, a faluban kezdődött, ahonnan osztályonként vidáman énekelve utaztak a Szalamandra – vonattal a cseppkőbarlang parkolójáig. A Baradla-barlangba való belépésig még játszhattak egy keveset a barlang előtti játszótéren. Magyarország egyik legősibb, több mint kétmillió éves barlangja és a benne lévő csodálatos cseppkő – képződmények mindenkit lenyűgöztek. A kiváló akusztikájú nagyteremben a gyerekek még egy dalt is elénekeltek.
A barlangból kiérve elváltak útjaik és osztályonként más-más foglalkozásokon vettek részt. A másodikosok a Kincskereső tanösvényt fedezték fel. Mindenki kapott egy térképet és egy matricagyüjtő füzetet. A hat állomásból álló 1 km hosszú ösvényen lévő feladatokat közös erővel oldották meg. Volt célbadobás, akadálypálya, fészekkeresés, egyensúlyozás és a környező állatok és növények
megismerése. A kincskeresés végén mindenki boldogan átvette a könyvjelzőt, melyet az kapott meg, aki begyűjtötte az összes matricát.
Az elsősöknek a nemzeti park dolgozói játszóházat készítettek. Végigjárták a barlanglabirintust, a Cserkeösvényen növényeket, állatokat kerestek, aztán próbálták a madarakat a hangjukról felismerni és a súlyukat megbecsülni, amit később leellenőriztek. Megismerkedtek a nemzeti park kabalaállatának, a szalamandrának a fejlődésével. Sikeresen megbírkóztak a park madarainak összepárosításával is képek alapján.
A két osztály tanulói a kíváncsian és lelkesen elvégzett feladatok után újra egyesültek és nagyszerű új
élményekkel és ismeretekkel tértek haza.