A színmű nagyon pontos és alapos látlelete, egy ember életén keresztül, a régiónk jelenének és félmúltjának. Kerékgyártó színműve Szlovákiában ősbemutatónak számít. Emellett a szerző a kassai Thália Színház kérésére kifejezetten kassai viszonyokra dolgozta át a darabot, ezzel is erősítve, bizonyítva a történések, események érvényességét.

Halálától a születéséig ez az első fontos momentum, hogy vissza felé haladunk. A másik pedig az, hogy Kassa  közeli és felvidéki helyszíneken, szlovákiai magyar helyszíneken játszódik. A szlovákiai, csehszlovákiai történelmi eseményeket idézzük minden egyes megállónál – a saját szemüvegünkön keresztül. árulta el portálunknak Czajlik József a darab rendezője

A darab éppen ezért ezzel az alcímmel szerepel: – egy (lecsúszott) polgár vallomásai -, utalva Kassa ikonikus írójának, Márai Sándornak a regényére. A darab tizennégy jeleneten keresztül követi végig a főhős, az örök vesztes prototípusaként is jellemezhető Vidra Zsolt életét.

Gál Tamás a főszereplő
Gál Tamás a főszereplő

Gál Tamás, színművész portálunknak arról is beszélt hányfajta foglakozása volt a koldussá vált Vidra Zsoltnak: Húskombinátban dolgozott, aztán volt pincér, éjszakai portás , aztán egy bűnszervezet is megbízta egy-egy napos melóval. A végén mikor már hajléktalan volt, egy milliomos házánál a kertésznek  volt a segédje. Utána került az utcára, de ott is volt foglalkozása: ott kutyás koldus volt.

Az alkotás egyik leleménye, hogy fordított időrendben, visszafelé bomlik ki a főszereplő élete, ebben az esetben a haláltól jutunk el a születésig. A kétezres évek elejétől jutunk vissza az 1950-es évekig. A társadalom hatvan éve tükröződik Vidra Zsolt apró örömökből és hatalmas kudarcokból álló életében.  A műre egyszerre jellemzőek a pergő dialógusok, a hűvös acélkeménységű helyzetrajz, a pengeéles fogalmazás, a kegyetlen, lényegre törő jellemzés, a groteszk hangvétel és a fekete humor.

(Fotók, videó: ifj. Szaszák Gy.)

Csak 15 éven felülieknek!

  • rendező: Czajlik József
  • Dramaturg: Forgács Miklós
  • Díszlet: Fodor Viola m.v.
  • Jelmez:Őry Katalin m.v.
  • Zene: Lakatos Róbert
  • Mozgás: Bocsárszky Attila, Richtarcsík Mihály

Köszönet Szászi Zoltánnak konzultánsi munkájáért!

Szereplők:

Vidra Zsolt Gál Tamás
Szocmunkás, Anya, Szőke nő, Boltvezetőnő Varga Lívia
Orvos, Eta, Erzsi, Zsizsi, Gyerek, Körzeti orvos Latócky Katalin
Patológus, Joli, Vevő, Kurva, Márta Rab Henrietta m.v.
Jegyzőkönyvvezető, Jutka, Tanulólány, Nővér,
Kurva, Zsuzsi, Gyerek
Dégner Lilla
Lecsós Vera, Telefonhang, Ancsa, Kurva,
Gyerek, Kustyánné
Szoták Andrea
Százados, Kertész, Szerető, Csongor, Mester,
Gyerek, Cigány vőlegény, Őrmester
Benkő Géza m.v.
Boncmester, Jocóbá, Apa, Német turista,
Cigány,
Petrik Szilárd
Rendőr, Usankás, Zelený főmérnök, Bodó,
Fröccsös Gyuri, Tizedes, Gyerek
Bocsárszky Attila
Rendőr, Sálas, Kalapos, Boltvezető, Gazsi,
Verőlegény, Gyerek
Madarász Máté
Zászlós, Pólós, Pultosfiú, Jani, Kiscsibém,
Cigány, Férfi, Gyerek
Ollé Erik m.v.
Misi, a néptáncos Richtarcsík Mihály m.v.