Az egykor közkedvelt Vörös Csillag (Červená hviezda) strand felújítása már elkezdődött. Az évek óta üresen álló szabadtéri strandon rengeteg a javítanivaló. Felújítják a két épületet és a medencéket is. Az úszómedencét megnagyobbítják, azért, hogy akár a nemzetközi vízilabda-bajnokságok megrendezésére is alkalmas legyen. A régi medencékhez egy új pihenőmedencét és egy gyermekmedencét is építenek. Lebontják a kerítéseket, a helyükre újat emelnek, és az elavult műszaki berendezéseket is eltávolítják, a medencéket korszerű technológiával látják el. A Vörös Csillag nemcsak pihenőhelyként szolgál majd, hanem rendőrök, tűzoltók és hegyi mentők képzésére is használni fogják. A strandon kívül, melynek a tervek szerint 2016 nyaráig kell elkészülnie, egy újabb legendás épület felújítását tervezik.

A Družba mozi átalakítási munkálatai 5 millió €-ba kerülnek majd és egy modern kulturális palota lesz belőle közösségi centrummal, koncertteremmel, mozival és 3D TV produkciós stúdióval. A Družba, mely Kelet-Szlovákia első és egyetlen panoramatikus mozija volt, 6 évvel ezelőtt zárt be.

A bérlő, Tomáš Vimmer, akinek a képviselők még tavaly engedélyezték 25 évre az épület bérlését, a napokban kezdett hozzá a legendás épület régi elemeinek eltávolításához, amely Kassa legnagyobb mozijaként működött.

„Egyelőre a felújítási munkálatok projektjein dolgozunk, amihez nyáron szeretnénk hozzákezdeni. A mozi belső tere nagyon rossz állapotban van, szinte mindent el kell távolítanunk. A vandálok még a vetítővásznat is darabokra tépték,“ – mondta Tomáš Vimmer, az épület bérlője.

A bérlő szerint, ha minden a tervek szerint halad, a mozi 2016 májusában újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

 

Forrás: korzár, újszó