A kassai magyarság egyik legfontosabb intézménye a Márai Sándor nevét viselő gimnázium és alapiskola.Sajnos a felettes szervek javaslata alapján az iskola elnevezése megváltozik. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor majd semmi sem utal arra, hogy magyar tannyelvű iskoláról van szó, amely a kiemelkedő kassai magyar író, Márai Sándor nevét viseli.Tekintettel arra, hogy a Csemadok kassai vezetése csakúgy, mint az iskola Szülői Közössége ezt elfogadhatatlannak tartja és a nemzetiségi ill. emberi jogok durva megsértésének tekinti tiltakozunk ez ellen az adminisztratív intézkedés ellen!

Küldjük Önnek az iskola szülői munkaközössége által indított petíció szövegét azzal, hogy amennyiben egyetért, akkor szíveskedjen befáradni a kassai Csemadokba a Kovács u. 38. szám alá, ahol hétfőn és kedden (november 14-15 -én) 9.00 – 17.00 óra között aláírhatja a tiltakozó jegyzéket.

Sajnos erre csak ilyen rövid idő áll rendelkezésre, mivel az aláírásokat már szerdán tovább kell küldeni az illetékes helyre, hogy megelőzzük a rendelet életbe lépését.

Az aláírásokat az iskola szülői munkaközösségénél is alá lehet írni az iskola épületében.

 

A tiltakozás és kérelem szövege az alábbi:

Svojím podpisom vyjadrujem plnú podporu iniciatíve za zachovanie súčasnej podoby názvu školy Gymnázium a základná škola Sándora Máraiho s vyučovacím jazykom maďarským – Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola, ktorý vychádza z historických, kultúrnych, ale aj regionálnych súvislostí a je neodmysliteľnou súčasťou toho, čo tvorí identitu školy.

 

Aki úgy gondolja, hogy ismerősei is egyetérthetnek ezzel a petícióval, azok számára küldjük a tiltakozó ívet is, amelyet kinyomtatva másokkal is alá lehet íratni az iskola eddigi elnevezése megtartásának érdekében. Ezeket az íveket kérjük november 16-án reggel 8.30 után a Csemadokba kézbesíteni.

 

A dokumentumokat az alábbi linkeken letöltheti:

peticny_harok.doc

peticny_harok.pdf