Csütörtökön, április 16-án körülbelül 10 liternyi vért adományoztak a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Orvostudományi Karának diákjai. A véradás a Kassai orvostanhallgatók egyesületének (Spolok medikov mesta Košice) kezdeményezésének köszönhetően valósult meg.

„Hihetetlen, hogy ez az esemény még a külföldi tanulókat is mozgósította, sőt voltak köztük olyanok is, akik először adtak vért. Célunk, hogy minél többen váljanak rendszeres véradókká és remélem, hogy a medikusoknál is így lesz ez. Nagyon hálásak vagyunk minden egyes véradónak, hiszen a Kassai kerületben elég kevés a vér,” – tájékoztatotta kassai Nemzeti transzfúziós szolgálat főorvosa, Jitka Mačalová.

Összesen 34 diák jött el vért adni, végül a különböző mellékhatások vizsgálata után csak 21 volt közülük véradásra alkalmas. E nemes eseménybe a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Jogtudományi Karának diákjai is bekapcsolódtak, közülük végül mindössze ketten feleltek meg a kritériumoknak.

Az orvostudományi kar diákjait az egyetem oktatási dékánhelyettese, Eva Mechírová is eljött támogatni. A medikusok közösségének helyiségében látogatta meg őket, ahol a véradóknak frissítővel szolgáltak. A dékánhelyettes elmondása szerint nagyon örül és büszke, hogy diákjai hajlandóak segíteni másokon is.
Forrás: korzar