Ma reggel megkezdődött a Szép Magyar Beszéd  Versenyének országos döntője Kassán. A szlovákiai magyar diákok e fontos megmérettetésének immár 16. alkalommal a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola ad otthont. A verseny nyitóünnepségén – Márai és Kazinczy városában – Csurkó Éva igazgatónő köszöntötte az országos fordulóba bekerült diákokat, felkészítő tanáraikat és szüleiket, majd beszédében a következőket hangsúlyozta:

„Mit is jelent az anyanyelv egy nemzetnek, de különösen a kisebbségi sorsban élő nemzetrészeknek? Azt gondolom, hogy egyértelműem kifejezi nemzeti hovatartozásunkat, erősíti közös származástudatunkat, értékeket közvetít. Az anyanyelv érzelmi nyelv. Attól az embertől, édesanyánktól tanuljuk meg, aki a legnagyobb biztonságot nyújtja nekünk gyerekkorunkban. Tehát az anyanyelv is biztonságot nyújt az embernek. A biztonság pedig életszükséglet. A gyermek az anyanyelvén tanulja meg magát kifejezni, érzéseit kimondani. Ez a nyelv segíti őt abban, hogy megértse a világ dolgait. A mi feladatunk az, hogy anyanyelvünket tovább éltessük, gazdagítsuk, gyarapítsuk. Éljünk vele és benne. Addig vagyunk magyarok, amíg magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, magyarul tanulunk.“

A veresenyzőket Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, Szesztay Ádám is köszöntötte. Ő Teller Edét, a világhírű tudóst hozta fel példaként a fiataloknak, aki egyik vallomásában arról beszélt, hogy minden felfedezését anyanyelvének, a magyarnak köszönheti, mert ezen tanult meg gondolkodni.

A Szép Magyar Beszéd országos döntőjében három kategóriában versenyeznek a diákok. Az I. kategóriában az alapiskolák alsó tagozatosai, a II. kategóriában pedig a felső tagozatosak mérik össze tudásukat, míg a III. kategóriában a középiskolások. A megmérettetés három feladatból áll. A versenyzőnek először egy saját választású szöveget kell a közönség és a zsűri előtt felolvasnia, majd utána azt a szöveget, amit a zsűri határoz meg, végül pedig megadott témák közül választva kell egy fogalmazást vázlatpontokban megírni és szintén előadni. Ez a szövegalkotási feladat egyben műfajorientált, tehát azt is meghatározzák, hogy elbeszélés, leírás vagy például érvelés kapcsolódjon az adott témához. Ha esetleg az lesz a feladat, hogy: Feleltessünk, vagy ne feleltessünk az iskolában? – erről nyilván érvelést kell írniuk a diákoknak. Ebben a versenyben a fő hangsúly tehát a helyes szövegértelmezésen, a helyes szövegalkotáson van.

Bárczi Zsófia, a  Nyitrai Konstantín Folozófus Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom tudományi Intézetének docense, zsűri tag a portálunknak így nyilatkozott erről a megmérettetésről:

„Rendkívül fontosnak tartom ezt a versenyt, mert az értelmes beszédnek, értelmes gondolkodásnak a kifejezője. Azt gondolom, hogy egy gyerek bármit is fog felnőttként csinálni, annak az alapja az értelmes, rendezett gondolkodás. A magyar beszédben a szép szó az értelmet jelenti. A szépség azonos a logikával, az értelmes építkezésre való hajlammal.“

A Szép Magyar Beszéd Országos Döntőjének ünnepélyes eredményhirdetését holnap reggel tartják. A versenyzők ma délután Kassa műemlékeivel is megismerkedhetnek, este pedig a Thália Színház Márai-stúdiójában kulturális műsorral szórakoztatják őket.

/szaszák/