Az elektromos közlekedés fejlesztését és népszerűsítését célzó együttműködési megállapodást kötött Kassa városa, a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató, és a Szlovák Elektromos Közlekedésért Szövetség. A dokumentum aláírása egyben az Európai Mobilitás Hete rendezvénysorozat ünnepélyes lezárását jelentette.

„Támogatunk minden olyan projektet, amely arra irányul, hogy Kassa egészségesebb város legyen. Az elektromos autók elterjedése jelentősen hozzájárulhat ehhez a célhoz, ezért is döntöttünk úgy, hogy az elektromos autók tulajdonosai ingyen parkolhatnak a városban.

nyilatkozta Richard Raši, Kassa főpolgármestere, aki hozzátette, a Kassa Városi Tömegközlekedési Vállalat is több elektromos autóbuszt vásárol, és a többi újonnan vásárolt busz is megfelel az Európai Unió szigorú emissziós normáinak.

„2011-ben Szlovákiában elsőként bővítettük elektromos autóval a gépjárműparkunkat, és azóta igyekszünk rendszeresen valami újat hozni az elektromos autók népszerűsítése érdekében. Legutóbb a Magas-Tátrában szerveztünk egy találkozót, melyen több mint 40 elektromos autó, és tulajdonosa jelent meg.”

közölte Jaroslav Hrušč, a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató munkatársa.

„Az első lépés a memorandumban lefektetett célok elérése érdekében az új eletromobil-töltő állomás átadása volt, mely Kassa első zöld épülete előtt, az EcoPoint irodaház előtt kapott helyet”

mondta el RastislavBadalík, az irodaházat üzemeltető Bischoff et Compagnons cég ügyvivője.

Az elektromos járművek előnye, hogy kevésbé zajosak, alig bocsátanak ki káros anyagokat és gazdaságilag is előnyösebbek a városi forgalomban. Az utóbbi már csak azért is fontos, mert a statisztikai adatok szerint az európaiak 80 százaléka 40 kilométernél kevesebbet utazik járművével egy nap.

(mmi)