Húsz kiválasztott személyvonatot törölnek a Szlovák Államvasutak (ZSSK) a Kassa és Sároskőszeg (Kysak) közötti vonalszakaszon. Ennek oka a kassai vasútállomás korszerűsítésének folytatása, amelyet a Szlovák Vasút (ŽSR), mint infrastruktúra-üzemeltető valósít meg. A munkálatok következő szakasza jelentősen csökkenti az állomás használható peronjait, így a menetrend harmadik módosításának részeként a vonatok közlekedése is módosul az említett vonalon.

A ZSSK idén szeptember 4-től, előreláthatóan december 9-ig korlátozza a vonatközlekedést a Tiszacsernyő – Kassa – Eperjes vonalon. Az ezen vonalon hétköznapokon közlekedő másik tíz személyvonat továbbra is korlátozás nélkül jár majd saját útvonalán. A Kassa és Sároskőszeg között közlekedő utasok számára a Kassa – Sároskőszeg– Héthárs (Lipany) vonalon 36 REX-vonat biztosítja a szállítást. Ezek közül 20 a hét minden napján, további 16 pedig a hétköznapokon közlekedik, sároskőszegi átszállással a Sároskőszeg – Eperjes szakaszon közlekedő személyvonatokra, szükség esetén Abos (Obišovce), Licsérd (Ličartovce), Somosújfalu község (Drienovská Nová Ves obec), Somosújfalu (Drienovská Nová Ves), Kende (Kendice) és az Eperjes melletti Enyicke (Haniska) településeken lévő állomásokat és megállókat igénybe véve.

„A Sároskőszeg – Eperjes szakaszon az utasszállítást személyvonatok biztosítják az eredeti útvonalakon, azaz ugyanazokkal az indulásokkal és érkezésekkel, mint az érvényes menetrendben szereplő eredeti vonatok, viszont új vonatszámozással” – mondta Tomáš Kováč, a ZSSK kommunikációs igazgatója és szóvivője. A ZSSK elnézést kér a kellemetlenségek miatt, és az utasok türelmét és megértését kéri.

A kassai vasútállomás rekonstrukciós munkálatai 2021 szeptemberében kezdődtek. A kettes számú peron megnyitása idén márciusban a vasúttársaság szerint egy újabb lépés volt a Kassára utazók kényelmesebb közlekedése felé.

A hármas számú peron rekonstrukciója jelenleg is folyamatban van, és a becslések szerint még az idei év vége előtt befejeződik.

Pracu Eszter