Garázdaság vádjával indított eljárást a rendőrség az ellen a férfi ellen, aki vasárnap délután (július 8-án) a „szegények kábítószere” néven elhíresült toluolt spriccelt egy 25 éves utas szemébe a 36-os számú városi buszon, pontosabban annak a Tesco-Dzsungel megállójában.

szerkesztő: Filip Orsolya

A 25 éves férfi a busz sofőrjének akart segíteni, aki az incidens előtt megpróbálta leparancsolni a járműről a drog hatása alatt álló utasokat. Természetesen azonnal kiérkeztek a mentők és a rendőrök.

A rendőrség kikérte a busz biztonsági kameráinak felvételét. „A rendőri testület már megkezdte az eljárást garázdaság ügyében és lépéseket tesz a tett felderítése érdekében. Az elkövetőket még keresik.” – nyilatkozta Jana Mésárová, a rendőrség szóvivője.

A mentőszolgálat szóvivője szerint az áldozatot a helyszínen ellátták és nem szorult további kórházi kezelésre. Majd hozzátette, hogy a toluol egy könnyen elérhető szerves oldószer, ami ártalmas lehet az egészségre. „Károsíthatja a központi idegrendszert, valamint a perifériás idegeket is, ha a bőrrel kerül érintkezésbe. Abban az esetben, ha az anyag a szembe kerül, azonnal ki kell mosni, hogy csökkentsük a hatását. Viszont, ha magas koncentrációban kerül a szembe, súlyos károsodásokat okozhat.” – magyarázza Juraj Sýkora, a Kassai Mentőszolgálattól.

Nem egyedülálló eset

A toluolt használók látványa sajnos nem számít éppen ritkaságnak városunkban, mint ahogy az egész ország területén sem. Tavaly például a Košice:dnes hírportál egyik olvasója figyelmeztetett arra, hogy egy közvetlenül a történelmi városközpont melletti festékbolt előtt gyakorta látni szociálisan hátrányos helyzetű lakosokat, közöttük sok gyereket is, amint toluolt inhalálnak. A portál munkatársai utánajártak a dolognak, ahol az olvasó által állított dolgok valósnak bizonyultak. A bolt előtt egy csapat 10-13 év körüli gyerek tűnt fel egy felnőtt nő kíséretében, aki őket kint hagyva bement a boltba, majd kisvártatva egy kis zöld üveggel jött ki onnan. Az üveg tartalmát a gyerekeknek rongyokra, ujjaik ruhájára, illetve nejlonzacskókba öntötte szét, így pillanatok alatt kiürült. Az eset a következő félórában is megismétlődött, csak idősebb használókkal.

A bolt egyik eladója ekkor azt nyilatkozta, hogy a toluol eladásával nem sértettek meg semmilyen törvényt, továbbá elmondása szerint, ha nem adnák ezt el, akkor a függők ragasztót és hígítót vennének – tehát bármi mást, amit be lehet lélegezni. Emellett, ha megtagadták a kiszolgálást, megfenyegették őket, sőt az is megesett, hogy betörték a kirakatot.

Ezzel szemben vannak olyan üzletek a városban, ahol csak a raktárban tárolják, vagy egyáltalán nem is árulják.

Ľubomír Okruhlica drogellenes szakember szerint a toluol használata leginkább a társadalom legszegényebb rétegét érinti. Egy liter toluol valamivel több, mint 2 euróba kerül, kisebb kiszerelésben viszont 1,15 euróért hozzá lehet jutni – így nem csoda, hogy mennyire elterjedt. Statisztikai adatok a szlovákiai használókról azonban nem állnak rendelkezésre. Elmondása szerint nagyon kevesen veszik igénybe az elvonókúrát, valamint árusításának betiltása szerinte sem lenne megoldás.

 

Forrás: Korzár Košice, Košice: dnes