A Bodrogközben a kisgéresi történelmi pincesor korunk turisztikai érdeklődésére is méltán számíthat. Élve a kínálkozó új lehetőségekkel Kisgéres önkormányzata a szomszédos magyarországi hasonló örökséggel bíró Hercegkúttal  már 2012-ben sikeresen pályázott európai uniós pénzügyi támogatásokra az Interreg Slovakia – Hungarynál. 

A 2012-2014-es időszakban Kisgéresben a borudvart, a sétányt (a borkúttól a történelmi pincesorig), valamint a közösségi teret építették ki. A projekt most tovább folytatódig. A Kisgéresre jutó költségvetés 519 233,55 Euró, melyből az  EU-s rész: 441 350,21 Euró, az állami hozzájárulás: 51 923,55 Euró, az önkormányzati önrész pedig: 25 961,79 Euró. 

Az új projekt célja a kulturális és borturizmus tárgyi és eszköz feltételeinek megteremtése a történelmi pincesorok (bor-sétaút ) mentén. Tartalma: kulturált öltözők a fellépők részére, valamint a látogatók, bor-túrázók részére vizesblokkok, a tűzvédelem részére pedig víztartály kerül kialakításra. 

A projekt másik fő eleme a történelmi pincesorok között, a több mint háromszáz kistermelői pincéhez vezető rossz állapotú vagy hiányos földút burkolt borsétányokká alakítása, a beerdősült pincehegy természeti környezetébe illeszkedő gasztro-filagória, pavilon építése. 

A projekt eredményeként Hercegkút és Kisgéres kulturális -hagyományőrző, bor- gasztronómiai kínálata atraktív élmény- és funkcionális elemekkel bővül, gazdagodik. Mindezek a tényezők erősítik a két határ-menti település társadalmi szektorainak kapcsolatát, a bortermelő gazdálkodók, a két önkormányzat, a kulturális csoportok között egyaránt. Növeli a történelmi épített értékek, örökségek ismertségét és látogatottságát. 

/sz/