Rastislav Trnka megyeelnök a következő nyilatkozatot tette közzé a Facebook-oldalán:

A legutóbbi népszámlálás adatai alapján Kassa megyében a lakosok 9,4 százaléka magyar nemzetiségű, ami több mint 75-ezer kelet-szlovákiait jelent. Ezt viszont meg sem közelíti azon diákok száma, amennyi felvételére képesek a megyei nemzetiségi oktatást szolgáltató középiskolák. A nemzeti kisebbségi oktatás iránti érdeklődést hosszútávon tapasztalom és eljött az ideje a rendszerváltásnak. Ezt örömmel fogadták a magyar kisebbség képviselői is, akikkel találkoztam. Kassa Megye Önkormányzata tíz olyan iskola fenntartója, ahol a magyar nemzetiségű diákok anyanyelvükön tanulhatnak. Úgy szeretném beállítani a rendszert, hogy minden diák, aki magyar nemzetiségűnek vallja magát, lehetőséget kapjon az anyanyelvi oktatásra. A megyében ezért érdeklődni fogunk a magyar tanítási nyelvű oktatásban résztvevő kilencedikesek létszámáról. Mérvadó lesz az idei népszámlálás statisztikája is. Mindezt nem csak azért tervezzük, mert a kisebbségek nemzetiségi oktatásra való jogát Szlovákia alkotmánya garantálja, de azért is, hogy minden keleti itthon érezze magát a megyénkben.

Ahogy a sajtóközleményből kiderült, Rastislav Trnka megyeelnök Simon Zsolttal (Magyar Fórum), Nagy Györggyel (Összefogás), Pataky Károllyal (Híd) és Furik Csabával (MKP) tárgyalt a magyar diákok helyzetéről. A középiskolák iránt érdeklődő végzős diákok pontos száma egyelőre nem ismert. A magyar tanítási nyelvű középiskoláknak a jelenlegi tanévben 339 diákot volt lehetőségük felvenni, az első évfolyamba viszont végül csak 294-en léptek be.

„A magyar pártok képviselői aggodalmukat fejezték ki afelől, hogy az érdeklődő diákok aránya 20 %-kal több lesz, mint a jelenleg meghatározott határ, ez azonban egyelőre nem igazolódott be. Minden magyar nemzetiségű diák számára lehetővé tesszük, hogy magyar tanítási nyelvű középiskolán tanulhasson tovább.” – jelentette ki Trnka.

„Az elsősök létszámának meghatározásánál elsősorban a diákok érdeklődéséből indulunk ki, a jövőben jobban figyelembe fogjuk venni a magukat magyar nemzetiségűnek valló lakosok arányát. Mindezt annak érdekében, hogy az etnikailag vegyes régiókban elhelyezkedő iskolák esetében ne legyenek kétségeink a diákok számának meghatározott határa felől.” – tette hozzá.