Fényes meteor húzott el az égen fél 8 körül, a csóvája pár percig látható maradt. Még hangja is volt.

Észlelőink beszámolója szerint húsvét hétfőn este fél nyolc körül északkelet-délnyugat irányban egy zöldes színű, fényes tűzgömb vonult át az égen, melynek csóvája percekig látható maradt. Kassán de Miskolcon is a meteornak még a mennydörgésszerű hangja is hallható volt.

Viktor W nevű Youtube-felhasználó a következő videofelvételt örökítette meg a kocsijába szerelt kamerával, a tóparti lakótelepen (Jazero) :

Nagy méretű meteor, azaz tűzgömb lehetett az a jelenség, amit hétfőn este fél 8 körül láttak. ez a meteor nagy méretű lehetett, és körülbelül 10 kilométeres magasságban robbanhatott szét.

A meteorok 120 kilométer magasságban lépnek be a Föld légterébe, és a kisebbek 80 kilométeres magasságban esnek szét darabjaikra (ilyenkor látjuk a hullócsillagokat) nyilatkozat Mizser Attila a borsodonlinenak

Meteor Miskolc felett - © Fotó: Dávid
Meteor Miskolc felett – © Fotó: Dávid

 

A hétfői meteor azonban leért egészen 10 kilométerig, ebből lehet arra következtetni, hogy nagyobb méretű volt, néhány deciméteres. Mizser Attila hozzátette: a fényes jelenség tulajdonképpen nem az izzó test, hanem az ioncsatorna. A meteor ugyanis, amikor belép a Föld légterébe, ionizálja a légkör molekuláit.

forrás: Borsod online, időkép