Egy Kassa melletti faluban- Lemesben (Lemešany) különleges módon várják a húsvétot. A falu főterén felállították Szlovákia legnagyobb hímes tojását. A több száz kilós, öt méter magas monstrum díszítését 60 ezer újrahasznosított színes műanyag kupak alkotja. A hatalmas hímes tojás ötlete Jozef Kuruc helybeli lakos fejéből pattant ki . A fia kérésére már a tavalyi húsvétra felépítettek egy félméteres tojást. A kis tojást – ami most a család kertjét díszíti, nem volt nehéz megcsinálni. Az óriás testvér viszont komoly elkészítést vett igénybe.

Óriás tojás 60ezer műanyag kupakból
A hűvös időjárás ellenére Kassáról és Eperjes környékéről is sokan jönnek megcsodálni.

Az egész előkészület tulajdonképpen már egy éve, a kupakok gyűjtésével elkezdődött, amiben a falu óvodásai és kisiskolásai segítettek. mesélte Jozef Kuruc, az óriás hímes tojás alkotója

Jozef a saját garázsában készítette a tojás lapjait, amit 21 köbméter polisztirolból vágott ki. Erre kerültek fel az összegyűjtött kupakok, melyeket a színek szerint osztályozott. Jozef számítógépen tervezte meg a tojás konstrukcióját.

Óriás tojás 60ezer műanyag kupakból
Jozef számítógépen tervezte meg a tojás konstrukcióját.

Építészmérnökként mindent pontosan kiszámított. A tojás mintáját egy képeslap alapján tervezte meg. A tetejébe a falu címerét rakta ki. A húsvéti tojás az ünnepek végéig a falu főterének éke lesz. Egy év múlva újra felállítják majd. Addig a helyi óvoda kertjében lesz, ahol egész év folyamán bárki megtekintheti majd. A tojásnak nagy sikere van. A helybéliek nagyon büszkék rá, mert a hűvös időjárás ellenére Kassáról és Eperjes környékéről is sokan jönnek megcsodálni.

Videó:

A tojás alkotója már most készül a következő húsvétra. Elárulta, hogy a tojás gazdáját is szeretné megformálni. Ha a tervét valóra váltja, akkor valószínűleg Lemesben lesz a világ legnagyobb húsvéti tyúkja.